microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

L'arxiu diocesà busca un patrocinador per poder difondre el cd-rom de consulta del fons. Segons Josep Maria Marquès, director de l'entitat des de fa vint anys, es tracta del sistema de recerca més elaborat de tots els arxius de Catalunya per apropar la informació als usuaris. La modernitat d'aquesta eina contrasta amb l'estat del dipòsit, que no té les mesures de seguretat mínimes per conservar més de 175.000 documents.

El cd-rom de l'arxiu diocesà és, segons Marquès, el mitjà de consulta més modern de què es disposa, i podria ser de gran interès per estudiosos ja que entre els documents hi ha exemplars preciosos com el Cartoral de Carlemany; dels segles IX al XIV, i abundant informació sobre la història social i econòmica de les comarques gironines que les parròquies han recollit des de fa més de mil anys.

A més a més, també pot interessar els particulars, tal com reflecteixen les més de 6.000 visites que es fan cada any a la sala de consulta del seminari per buscar, per exemple, els antecedents familiars.Això fa que els usuaris siguin més del que sembla, de manera que «es tracta d'un servei real encara que no faci gaire soroll», va explicar el director.Josep Maria Marquès pensa que un milió de pessetes seria suficient per finançar el projecte del cd-rom, però com que no confia que els diners vinguin dels pressupostos diocesans ha començat contactes amb empreses sensibles per fer una aportació cultural i que vulguin desgravar. Tampoc pensa posar una quota d'usuari perquè creu en la dimensió pública de l'arxiu.Pel que fa a les reformes del dipòsit, caldrien uns 20 milions de pessetes ja que no estan instal·lades les mesures de prevenció d'incendis, de control d'humitat ni de protecció contra insectes, per preservar documents que daten del segle IX. A més a més caldria reforçar l'equip amb personal especialitzat. Un punt important que Marquès reclama és un nou emplaçament per evitar traslladar els documents des del dipòsit fins a la sala de consulta, trajecte de 500 metres que s'ha de fer pel carrer amb el risc que això comporta per als documents. El bisbat, però, no ha donat una resposta concreta, mostra, segons el director de l'arxiu, del desinterès per part d'aquesta institució.

Publicada al diari "El PuntAvui", 2 de setembre de 2000 - Guillem Farré - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)