Nobiliari General Català

El primer volum del nobiliari general exposa, en forma de quadres o taules descendents, la genealogia de les famílies que van governar els primitius comtats i vescomtats del que després seria el Principat de Catalunya.

També cal fer constar que, encara que la dinastia que va regir el Casal de Barcelona es va extingir en línia agnatícia amb el comte-rei Martí I l’Humà, hi va haver, però línies menors. S’inclouen també la línia dels comtes-reis de la dinastia dels Trastàmara i la dels Àustria. No inclou la dinastia dels Borbó perquè, amb els decrets de Nova Planta, el Principat de Catalunya va ésser annexionat a la Corona de Castella per «justo derecho de conquista».

És una eina de treball fonamental i de gran utilitat per als investigadors i afeccionats, tant nacionals com estrangers, que disposaran d’una obra fàcil de consultar, d’un material de gran interès per a situar o emmarcar personatges i famílies en treballs i estudis històrics i biogràfics. És palesa també la importància que pot tenir per als ensenyants i els estudiants, per a les biblioteques i els arxius.

Després d'aquests volums I i V, s'està preparant l'edició del volum II que inclourà els llinatges i famílies de la noblesa immemorial. Els magnats, nobles i cavallers que apareixen com a tals des del segle X al XIV en uns 300 quadres genealògics.

A la plana web de la institució es pot trobar més informació de la publicació i la opció d'aquirir-ne els exemplars: ICGenHer

Mostra Nobiliari General Català

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)