Cedeixen a Palau-saverdera la còpia del sarcòfag de Bernat II de Vilamarí

Diari de Girona
Vist: 3515

El Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona ha fet donació a l'Ajuntament de Palau-saverdera de la reproducció del sarcòfag de Bernat II de Vilamarí (1448-1516), que va ser senyor jurisdiccional de Palau-saverdera i va viure al castell del poble. Havia estat, entre altres càrrecs, virrei de Nàpols en funcions. El sarcòfag s'exposarà en una sala de l'Hotel d'Entitats al centre de Palau-saverdera, que es vol convertir en una mostra sobre la història del poble.

El sarcòfag original on reposen les despulles està situat al pòrtic del claustre de l'església de Montserrat. El Museu Marítim de Barcelona, però, en tenia una reproducció. Per això, una representació municipal encapçalada per l'alcalde, Narcís Deusedas (CiU), va reunir-se amb responsables del Museu Marítim el 25 de febrer i va signar un conveni que ha fet possible la donació gratuïta i amb caràcter indefinit. Segons ha manifestat l'Ajuntament, és una de les accions per recuperar la història local. En els darrers anys s'han editat tres llibres històrics del poble de l'autor Arnald Plujà. A banda d'exposar el sarcòfag, també s'ha demanat als veïns fotografies del passat per passar a formar part de l'exposició.

Bernat II de Vilamarí va ser virrei de Nàpols en funcions (1509-1511), conseller reial, almirall i conseller del Regne de Sicília, capità general de l'exèrcit marítim de la corona d'Aragó, conestable de la ciutat de Gaeta, comte de Capaccio, baró de Bosa i Òpia a l'illa de Sardenya, senyor d'Altavilla al regne de Nàpols i senyors de Vilamaniscle.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 19 de març de 2009 - C.V. - Palau-savardera

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)