Mas Bideu

Portal Gironí
Vist: 4668

El mas Bideu es troba relacionat també com mas Perich; en desconeixem el motiu, encara que podem suposar que fou el cognom que portaven en algun moment els seus estadants. Situat entre el mas Blanch -per damunt- i el castell d'Aguiló o dels Escala - per sota- mitjançant el camí d'anar a Mavalls.

El mas es construí amb les terres que havien pertangut en època medieval a la borda Pelegrina, dependent del senyoriu de Palagret. En el primer quart de segle XV, en concret el 1419, descobrim a Bernat Bideu com a venedor d'una peça de terra en l'indret conegut com Devesa per 22 sous, amb reserva de cens de 4 diners a favor de la pabordia de Mieres de Sant Feliu de Girona (ADG. Pergamins de Sant Feliu).

Pere Bideu de la vall d'Aguiló, feu testament el setembre de 1471 (AHG. Fons notarial). Més tard, ens apareix com a cap de la casa Miquel Bideu en el fogatge datat el 13 de juliol de 1553. El 1595, la mare i filla Caterina Bideua, muller de Pere Esteva, àlies Bideu, propietària del mas, i Antònia Bideua, vídua d'Antoni Prim, capbreven terres a favor de l'Hospital Nou. Antònia estava casada el 1608 amb Jaume Pagès i vengueren conjuntament dues peces de terra situades a Riart de 4 vessanes i Comalonga de 30 vessanes, sota el domini directe de l'església de Sant Feliu de Girona, a Francesc Veray pel preu de 47 lliures barcelonines.

Finalment l'any 1916, Pere Pagans i Lladó adquirí de Joaquima Pujol dues sorts de les que integraven el patrimoni, amb inclusió de la casa que s'ubicava en la primera1.

1 Els castells i masos de Celrà, per Lluís Camps i Sagué. Taller d'Història de Celrà.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)