Mas Bellsolà

Vist: 4228

Administrativament pertany a Besalú, si be eclesiàsticament pertany a la parròquia de Lligordà. Es troba situat a la sortida de Besalú a mà esquerra en direcció a Figueres. La casa és de grans dimensions i a la portalada per la que s'accedeix al pati hi consta la data de 1796. El cadastre de 1732 el descriu com el mas més important de Besalú. Conserven l'arxiu familiar. Tot i que el nom es esmentat al segle XIII, a la casa no s'aprecien estructures que denotin la seva antiguitat, per tant és possible que els antics membres de la nissaga haguessin viscut en un altre indret o casal ja desaparegut. Davant de l'edifici ha una cabana engrandida el segle passat i en la que hi figura una placa amb la inscripció: "1858 Sra. Rosa Siqués i Bosch".

L'arbre genealògic dels Bellsolà comença al segle XIII amb Joan Bellsolà. En aquesta època hi ha notí­cia que la famí­lia Boxols, cavallers de Besalú, eren senyors de la "stacio" de Bellsolà, a la parròquia de Lligordà. Guillem de Boxols casà amb una distingida dama anomenada Agneta, de la qual tingué dos fills: Guillem i Raimunda, que es va casar amb Guillem de Juvinyà, de la notable nissaga d'aquest nom a Sant Joan les Fonts. no obstant això el cognom que perdura fins ben entrat el segle XVIII és el de Bellsolà, ja que Maria Bellsolà i de Noguer es casa amb Cosme Bosch Imbert i Caball, de la important pairalia de Can Bosch d'Avinyonet, l'hereu dels quals, Buenaventura Bosch i Bellsolà és l'últim membre que ha ostentat el nom per lí­nia materna.

Al llarg dels segles, els Bellsolà han entroncat amb llinatges preclars de les nostres comarques com els Noguer de Seguerò, els Puigferrer i Illa de Serinyà, els Subiràs i de Solà d'Olot, els Batlle de Parets, entre molts d'altres..

A Santa Maria de Besalú, hi ha una làpida sepulcral amb l'emblema del sol i la inscripció: "D.O.M. SEPVLTURA D'HIERONVM BELLSOLA, 1644" i dos ossos en forma d'aspa. També en una de les dues portes del Santuari de Sant Ferriol, figura a la llinda el sol i en un carreu lateral, el cognom Bellsolà, si be s'ignora el motiu ja que a l'arxiu familiar no hi consten propietats a la demarcació, possiblement es feu en motiu d'alguna donació.

Informació extreta de: "Els Pobles Gironins - Vol. VI- La Comarca de la Garrotxa (I)" de Maruja Arnau i Guerola

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )