Castell de Dosquers

Vist: 3137

Castell de Dosquers ( Maià de Montcal)El castell de Dosquers ve citat l'any 1245 en el testament del bisbe de Girona Guillem de Cabanelles. Aquesta fortalesa fou de sempre senyal de la sobirania dels bisbes gironins. Va pertànyer a la Mitra de Girona fins ben avançat el segle XIX.

A pocs metres de la fortificació s'hi troba el mas Usall.

Sabina Cortés ha explicat que a l'Edat Mitjana marcava el domini del Bisbat respecte a les terres del comptat de Besalú i del monestir de Banyoles. La fortalesa era manada per un batlle, nomenat pel bisbe de Girona. El batlle a més de recollir les taxes podia impartir justí­cia en nom del bisbe als pobles i masies de Dosquers, Pedrinyà i Crespià. El castell, també servia per controlar els camins que a través del Fluvià anaven a Besalú. Sabina Cortés ha definit la fortalesa com la clau del control feudal del territori de la fèrtil plana de Crespià, Pedrinyà i Dosquers i de la separació i protecció de les terres del Bisbat de Girona de les del monestir benedictí­ de Banyoles i de les del comtes de Besalú. De fet, en diferents documents medievals, el bisbe de Girona reclama al batlle que avisi els veïns del terme perquè es refugiïn dins els murs del castell com a prevenció del pas de les companyies (tropes mercenàries medievals contractades per reis i nobles).

De la fortificació, amagada entre la vegetació, al sector de llevant se'n conserva una paret de 8 metres amb un gruix de 110 cm. Al sector oriental s'ha conservat un bon pany de paret d'una alçada de 4,5 metres. Al sector de ponent hi ha més parets. A la banda de ponent, on no hi ha desnivell, hi fou excavat un vall d'uns 8 metres d'amplada.

Se suposa que la fortalesa es va anar construint a partir d'una antiga construcció sobre la roca principal. D'aquesta manera els arqueòlegs opinen que el recinte es va construir al segle XIII, però que la torre principal és molt més antiga.

Informació extreta de:
Hemeroteca del Diari de Girona 21 de maig de 2008
http://espanya.babeloo.es/espana/cataluna/gerona/dosquers/castillo-de-dosquers

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )