Mas la Costa

Vist: 3290

Mas la Costa (Toralles)El mas està situat a la falda del Montmajor des d'on domina tota la vall.

En el llibre "Caminant per l'Alta Garrotxa" hi trobem la següent referència d'aquest mas:

"Penjada en l'aiguavés del Montmajor, la grossa masia de la Costa de Toralles traspua vellúria per totes les seves pedres. No tanta, però, com per a afirmar, com fa en Cèsar August Torras, que ja existia 1'any 977. El document en el qual es recolza el patriarca de l'excursionisme català, publicat a la «MARCA HISPÀNICA», columna 913, cita els lí­mits de l'alou d'Oix, que el comte-bisbe dóna a l'altar de Sant Rafel de l'església de Sant Vicenç de la comtal vila. El diploma, en el paràgraf que ens interessa, diu textualment:

«... de oriente ad ipsa Petrafita, de meridie ad ipsum terminum de Toralles, de occiduo ad fontem quem nominant de Petra de circio in Bestrachano».

La menció de Toralles com a lí­mit de migdia de l'alou d'Oix és exacta. Observeu, però, que no s'esmenten ni la Costa ni l'església de Sant Martí­. És possible que tant l'una com l'altra ja hi fossin. Ara bé, el testimoni documental només dóna fe de l'indret -Toralles- i de res més."

A la llinda de la porta hi ha gravada la inscripció "BAPTISTA COSTA 1784", que segurament fa referència a la persona que va modificar o engrandir la masia en aquelles dates.

Informació extreta de:
"Caminant per l'Alta Garrotxa" de Ramon Sala Canadell, Narcí­s Puigdevall Diumé i Josep M. Melció Pujol, editat per Alzamora.

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )