El castell de Toralles

Vist: 3462

Esmentat com a CASTRUM DE TORAILLES, CASTRO DE TORALIIS.

Se suposa que les restes del castell es troben ubicades gairebé a dalt del Monpetit, en un promontori just abans d'arribar al cim, on hi ha unes runes i un mur de pedra de poca alçada. És citat a mitjans del segle XI: "...apud castrum e Toraies, sive in ipsa sacraria...". Alguns autors però manifesten els seus dubtes respecte a l'esmentada ubicació i el situarien al mas del Mercer, afirmant que les restes del suposat castell no eren sinó les d'una torre de guaita, ja que no tenen prou entitat per ser les d'un castell senyorial.

Documentació:

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 78
8 de maig de 1212
Sentència del jutge Bernat d'Albussà, ardiaca de la Selva, en causa entre Jusiana i Raimunda de Montclús sobre el castell de Toralles i la possessió de Setcases.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 104
13 de febrer de 1234
Guillem de Montclús deceix a Arnau de Vilademany els seus drets sobre el Castell de Toralles i una possessió de Setcases

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 108
1 de setembre de 1234
Sentència de Ramon de Batet, jutge ordinari de Besalú per l'Ardiaca de Rabós, en causa entre Arnau de Vilademany i Jusiana, sobre el castell de Toralles i la possessio de Setcases.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 109
10 d'octubre de 1234
Sentència de Joan de Mercadal, canonge de Sant Feliu de Girona, i Berenguer de Constantins, en la causa d'apel·lació de la sentència sobre el castell de Toralles.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 112
28 de juny de 1236
Sentència de Guillem Filtrarius i Bernat Constantí­, jutges donats per Ramon de Mont-roig, ardiaca i jutge ordinari de Girona, en causa d'apel·lació d'Arnau de Viladmany contra Jusiana de Cervera, sobre bens de Torralles i Setcases.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 118
7 de novembre de 1237
Sentència del bisbe Guillem de Cabanelles i del seu oficial, Berenguer de Galliners, en causa entre Arnau de Vilademany i Jusiana esposa de Pere de Cervera, sobre el castell de Toralles i la possessió de Setcases, que denega la demanda d'Arnau

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 124
4 de gener de 1239
Arnau de Vilademany defineix a Jusiana de Cervera els seus drets sobre el castell de Toralles i la possessió de Setcases per 2.200 sous.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 132
21 d'agost de 1243
Ramon de Bac, cavaller, reconeix tenir en feu per Jusiana, esposa de Pere de Cervera, el delme de Toralles.
Esmenta el Mas Rovira (Rouira), el Mas Guarin i el Mas de Guillem de Pineda

Arxiu de Sant Daniel: DELMES FF.17-18
16 de juliol de 1255
Testament de Jusiana de Cervera, que funda un benefici a Sant Daniel.
S'esmenten els masos:
"Raimundo de Nogeria de Bisulduno, quem mansum ego recuperaui..."
"mansum de Quintana de Mayano..."
"mansum de Casis de Uillademires..."
i el "castro meo et honore toto de Toraliis.."

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 172
5 de febrer de 1256
Beatriu de Medinyà estableix a Guillem de Pomer la batllia de les seves rendes de Toralles, en violari, per 200 sous d'acapte.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 183
29 d'octubre de 1260
Beatriu de Medinyà enfranqueix els homes de Toralles de traginar les prestacions que rep d'ells fora del terme de Toralles, per 150 sous.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 343
25 d'octubre de 1281
Procés de la causa d'Arnau de Meixella contra el monestir de Sant Daniel, sobre el domini directe dels béns de Setcases i Toralles.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 255
12 de juny de 1282
Ramon de Prades, obtentor del benefici fundat a Sant Daniel per Beatriu de Medinyà, compra per dos anys les rendes del castell de Toralles, de les quals ha de rebre 200 sous anuals, per 80 sous de residu, a distribuir per meitats entre la cambreria i el celler de Sant Daniel.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 256
02 de juliol de 1282
Arbitratge de Guillem Gaufred, tresorer de la Seu, i Bernat de Vilafreser, sagristà segon de la mateixa església, en la causa entre Arnau de Meixella i Guillema de Sarrià, cambrera del monestir de Sant Daniel, sobre els drets dominicals de Toralles i Setcases.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 274
4 de setembre de 1287
Arnau de Meixella, procurador del castell de Toralles, estableix a Berenguer de Casadevall de Pineda una vinya que havia tingut Arnau de Casadevall, difunt , per tres sous d'acapte.

Arxiu de Sant Daniel: PERGAMÍ 346
18 d'octubre de 1300
Pere Gay, obtentor del benefici fundat per Beatriu de Medinyà a Sant Daniel, amb consentiment de Guillema de Sarrià, cambrera, ven a Joan de Sala, clergue de Toralles i a Pere de Capdevila els ingressos del seu benefici a Toralles durant quatre anys pel preu de 420 sous anuals.

Informació extreta de:
"Els Pobles Gironins - Vol. VI- La Comarca de la Garrotxa (I)" de Maruja Arnau i Guerola
"Caminant per l'Alta Garrotxa" de Ramon Sala Canadell, Narcí­s Puigdevall Diumé i Josep M. Melció Pujol, editat per Alzamora.
"Col·lecció Diplomàtica de Sant Daniel de Girona (924-1300)". Edició a cura de Josep M. Marquès. Fundació Noguera

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )