Mas El Solà

Vist: 4659
Mas El Solà de Batet de la Serra - Olot
Mas El Solà de Batet de la Serra - Olot

És la masia originària de la famí­lia Solà (posteriorment Solà-Morales) fins el segle XVIII en que traslladaren la seva residència al casal del passeig de Blay.

L'estructura actual de la casa difereix de la dels seus orí­gens. A la llinda de la porta hi consta la data de 1605 que correspon a la reconstrucció feta per Joan i Bartomeu de Solà, sobre la qual s'hi han dut a terme, sobretot al llarg del segle XVIII, diverses reformes i ampliacions. El més antic que es conserva és la cuina i és molt interessant la pallissa, anterior a les reformes, amb un magní­fic arc d'estil gòtic. Enganxada a la casa s'hi va construir la capella. Posteriorment es va tancar el pati i quedà integrada amb la resta de l'edifici. Té un esplèndid retaule del 1712 i són molt curioses les portes que té gravada en un dels seus batents la figura de Sant Pere amb les claus i en l'altra, la de Sant Pau.

L'extens arxiu familiar conté un document important que es remunta a l'any 1083. es tracta d'un document notarial estès pel notari d'Olot Ramon Des Coll (1361-1414) que fa referència d'un document de l'any 23 del regnat de Felip I de França (1060-1108) segons la datació franca de l'època.

Informació extreta de:
"Els Pobles Gironins - Vol. VI- La Comarca de la Garrotxa (I)" de Maruja Arnau i Guerola

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )