Mas Torrada

Vist: 4523

Mas Torrada - BrunyolaAbans anomenat Mas Palau de Brugueres.

Can Torrada se situa al peu, i a menys d'1 quilòmetre, del camí que puja a Brunyola des de la carretera de Santa Coloma de Farners a Anglès. D'aquest mateix punt en davalla una pista que arriba fins a Vilobí d'Onyar. Al costat de la cruïlla s'alça un enorme roure.

És una casa reconstruïda gairebé en la seva totalitat en el segle XIX; feta a base d'obra de rajoleria, excepte el porxo i algunes dependències que encara conserven les parets de rierencs i esquistos. La construcció és del tipus clàssic, amb els dos aiguavessos orientats a les façanes laterals Està encarada a migdia. Té planta baixa i dos pisos. A l'esquerra hi ha el porxo adossat. L'extensió de la finca és considerable: 42 hectàrees entre bosc, la major part, avellanedes i terreny de cultiu de secà.

El mas Palau de Brugueres és un dels més ben documentats de la parròquia de Brunyola al segle XIV i també un dels més antics car el seu origen pot molt bé remuntar-se als temps més reculats de l'Edat Mitjana, a la mateixa època de la construcció del castell de Brunyola, al segle XI.

Informació facilitada per Ricard Teixidor.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)