Palamós negocia la cessió del castell de Vila-romà

Vist: 3807

Castell de Vila-romàL'alcalde i els propietaris busquen fórmules per facilitar accions de restauració que impedeixin la preocupant degradació actual. El foc del 2014 va deixar les ruïnes encara més desemparades.

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, i els propietaris de la finca on es mantenen les restes del castell de Vila-romà han tingut recentment els primers contactes, amb l'objectiu de trobar una fórmula que permeti aturar la degradació d'aquest bé arquitectònic, molt degradat pel pas del temps i especialment desprotegit des del foc del març del 2014, que va arrasar la vall de Bell-lloc.

Puig va admetre que el més urgent ara mateix és trobar la fórmula que faciliti la restauració de les restes d'aquest castell medieval situat en terreny privat. L'alcalde de Palamós va valorar ahir aquest primer contacte com a molt positiu ja que han trobat una “perfecta predisposició dels propietaris actuals” per trobar “aquesta fórmula” que els permeti actuar. No sembla que en cap cas es tracti d'un intent de compra, sinó que més aviat s'està pensant en una cessió de l'espai a fi de facilitar tasques de restauració i poder posteriorment posar el bé cultural més a l'abast de visitants sense que perilli la seva seguretat. L'alcalde explicava ahir que ara es tracta de buscar la fórmula “millor per a tots plegats”. “Les converses estan encara en un estadi molt inicial, però intueixo que podem anar bé”, afirmava. L'Ajuntament va intentar comprar l'espai, després del 2006, un cop elaborat el pla director de gestió de la vall de Bell-lloc, però els 360.000 euros que es reclamaven llavors van resultar un impediment per tancar l'operació de compra. El Club Alpí Palamós ha estat una de les entitats més actives recentment en l'entorn del castell.

El castell de Vila-romà era una fortalesa documentada al segle XIII, malgrat que es calcula que es va construir dos segles abans. Sembla que al segle XV es va modificar, amb l'afegitó d'una capella dedicada a sant Antoni i un altre edifici. A principis del segle XVI la construcció va entrar en decadència. L'any 1814, en plena guerra del Francès, les tropes napoleòniques, en retirada, el van dinamitar. 

Publicada al diari "El PuntAvui", 11 de novembre de 2015 - Joan Puntí - Palamós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)