El crist romànic de Sant Feliu torna com fa 800 anys

Vist: 3709

Crits Romànic del monestoir de Sant Feliyu de GuíxolsUna setantena de feligresos van voler veure de prop les millores que s'hi han fet. Des d'ahir, la talla, datada el segle XIII, rellueix a l'església del monestir.

El crist romànic que presidia l'altar major de l'església del monestir de Sant Feliu de Guíxols ha retornat al seu lloc després d'estar prop d'un any retirat per poder ser restaurat. I ho ha fet amb un canvi substancial en el seu aspecte, que ha recuperat la seva imatge original, de fa 800 anys. “Es descobreixen els rínxols romànics de la barba, la cabellera i, en general, tota la figura, que retroba l'antic color”, va explicar el rector de la parròquia, Narcís Punsatí, que va admetre que retorna “canviada”, però per bé, i va dir que ara els feligresos la “redescobriran”.

El pas dels anys i els canvis de temperatura i d'humitat l'havien enfosquida molt, i el pitjor de tot, havia estat víctima de corcs que malmetien la fusta de pi de què està feta. A més a més, també tenia problemes d'aixecament de la capa pictòrica.

La responsable dels treballs de conservació, Lourdes Domedel, ha explicat que un historiador que els ha assessorat l'ha datada del segle XIII, alhora que ha determinat que és una peça clarament de l'escola castellana, “de Burgos cap amunt”.

Trobada a faltar

Alguns dels setanta feligresos que han assistit al retorn de la talla reconeixen que l'han trobada molt a faltar i es mostraven emocionats de tornar-la a tenir exposada. “Jo tenia pànic que no ens la tornessin i que anés a parar a un museu”, va afirmar la Mariàngels. En general, la sensació era de satisfacció, no només pel seu retorn, sinó pel nou aspecte.

Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de març de 2016 - Redacció - Sant Feliu de Guíxols 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)