La casa dels Agullana

Vist: 2771

L'antic palau dels Agullana, conegut com el palau del vescomtat per la proximitat al castell dels Cabrera, es va fer en diferents etapes. Inicialment, aquesta poderosa família nobiliària es va insta·lar a la casa vella, la més propera a l'església de Sant Martí, en el segle XIV. El prestigi i el poder econòmic dels Agullana no va parar de créixer i dos segles després, en l'època de màxima esplendor, adquireixen l'espai de l'altra banda de l'escalinata de Sant Domènec, on construeixen la part nova de la casa al llarg del segle XVI.

El 1631 decideixen unir les dues edificacions per convertir-les en un sol casalot a través d'un pont cobert, amb arc i volta rebaixat, per damunt les escales de Sant Domènec, que permet el tractament d'una gran façana. Es va demanar permís a l'Ajuntament i els dominicans que ocupaven un convent al capdamunt de la pujada. Aquests s'hi van oposar durant molt temps al·legant que la corona dels sants no passava per sota el pont, els Agullano però es varen sortir amb la seva.

En les obres de la part nova de la casa van inbtervenir-hi Felip Regi, picapedrer i constructor, i Joan i Guillem Serra, escultors, que van ser els qui van configurar l'arquitectura i els elements decoratius de l'immoble, destruïts parcialment en el segle XVIII en el marc de les guerres borbòniques.

A més de l'ambiciosa arquitectura de la façana urbana, tenen un interès destacable els patis interior i exterior, l'escala principal i altres més elevades amb voltes molt sofisticades. També els admirables teginats del segle XVI i algunes estructures del segle XVII.

Informació extreta de "Edificis de Girona. El Punt". M. Torns

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)