La muralla que reneix

Vist: 2664
Angelet a la muralla de Girona. Carrer Argenteria, 19. Foto: El Punt Avui
Angelet a la muralla de Girona. Carrer Argenteria, 19. Foto: El Punt Avui

Troben una arcada renaixentista amb àngels decoratius al tros de muralla que s'ha posat al descobert en una botiga de Girona.

Amb la inauguració de la nova botiga Òptica del Bulevard Argenteria (número 19), Girona recupera un petit tram de la muralla que antigament defensava la ciutat i que, al llarg de la història, les cases de l’Onyar han anat recobrint. Una altra demostració que si bé els anys vuitanta els gironins van dedicar esforços a embellir la façana que dona de cara al riu, aquest entrant de segle són molts els que fan el possible per recuperar i fer lluir tot allò que els avantpassats es van encarregar de tapar en benefici d’una major confortabilitat.

Concretament, amb l’obertura d’aquest nou establiment –que pren el relleu de la històrica Joguines Araus i d’una llenceria més moderna–, s’ha descobert un pany de la muralla de l’areny, que data del segle XIV i que té un gruix de 2,5 metres, com a altres trams descoberts ben a prop, en què destaca una arcada renaixentista emmarcada per dos angelets. Segons l’arqueòloga Maribel Fuertes, encarregada de documentar i catalogar la troballa, l’arcada emmarca un ampli finestral que es va construir a finals del segle XVI, quan les cases ja s’havien adossat a la muralla i començaven a obrir-se al riu i cercaven més lluminositat. A la dovella, com assenyala, hi ha trobat registrada la data de construcció: el 1577.

Dolors Redondo i Marta Font, propietàries de l’òptica, recorden el moment que van treure el Pladur i van plorar d’emoció. “Estem molt emocionades, ens encanta poder compartir amb tots els gironins un tros de la història de la ciutat.” I és que, tant les restes de la muralla medieval com l’arcada i els querubins renaixentistes s’han integrat a la botiga, que ahir es va presentar en un acte privat.

Publicada al diari "El PuntAvui", 19 d'octubre de 2018 - Jordi Camps Linnell - Girona

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)