Articles

El fons Martí ingressa al Centre de la Imatge de la Diputació

Vist: 4339

Unes 7.000 imatges dels fons fotogràfics de Valentí Fargnoli, Sebastià Martí Roura i Sebastià Martí Calvo ingressen al Centre de la Imatge de la Diputació.

Ahir va ser un dia molt important per al Centre de la Imatge Inspai, com va reconèixer el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert. I és que d'una tacada, amb un sol conveni ja anunciat fa dies però presentat oficialment ahir, aquest ric fons patrimonial ha passat a ingressar tres fons fotogràfics de pes, els de Sebastià Martí Roura, Sebastià Martí Calvo i Valentí Fargnoli, fet que suposa un increment de prop de 7.000 imatges per al Centre. I el que és més important, s'enriqueix el coneixement del patrimoni cultural gironí, ja que, segons Vilert, "permetrà i assegurarà que es preservin en bones condicions, s'estudiïn i es difonguin, tot posant a disposició del públic totes les imatges". A l'acte de presentació, no hi va faltar Sebastià Martí Calvo i es va remarcar un agraïment per la seva col·laboració a Jordi Mestre, el "pont" entre el fotògraf i l'Inspai.

Concretament, s'ha rebut en donació la valuosa col·lecció de fotografies dels Sebastià Martí, pare i fill, un fons que consta d'uns 7.000 documents, incloent-hi els negatius de la seva llarga activitat professional, i mig miler de plaques de vidre de Valentí Fargnoli pertanyents també al llegat familiar. Les imatges del fons, que l'Inspai està procedint a catalogar i digitalitzar, permeten, doncs, documentar alguns esdeveniments irrepetibles de la vida social i cultural gironina d'entre els anys 1902 i 2000. Quasi tot el segle XX.

Específicament, la donació consta de dos fons, el del pare, Sebastià Martí Roura (Tossa de Mar, 1914-Girona, 1999), que formen unes 300 imatges en blanc i negre datades entre el 1941 i el 1980, i el del fill, Sebastià Martí Calvo (Girona, 1945), que és qui ha fet efectiu l'ingrés del material a la Diputació i la col·lecció del qual la componen unes 6.000 imatges, datades entre el 1960 i el 2000. Fruit del mateix acord entre el fotògraf i la Diputació han estat adquirides també les plaques de vidre que conservava la família signades per Valentí Fargnoli, un dels fotògrafs més importants de la Girona de principis del segle XX i de qui Sebastià Martí pare havia fet d'ajudant cap a l'any 1932.

El fons de l'Inspai

Aquests tres fons que s'han ingressat ara a l'Inspai se sumen al grup de fons que ja formen part del Centre, entre els quals hi ha: el Fons i la Col·lecció Emili Massanas, el Fons Pablito, el Fons Joan Comalat, el Fons Miquel Ruiz, el Fons Dani Duch, el Fons Rafael Vilarrubias, el Fons Jordi Soler, el Fons Antoni Martí, el Fons Miquel Bataller, el Fons Carreras Canals, la Col·lecció Pagès Fuertes i el Fons Vídeo Play. L'Inspai s'encarrega de tenir-ne cura, de conservar-los i de difondre'ls.

Publicada al diari "El PuntAvui", 8 de juny de 2011 - Jordi Camps Linell 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)