Girona - Segle XI

Vist: 5048

Segle XI

Aquest segle suposa el començament d'un període fonamental en el desenvolupament de la societat catalana, que va del segle XI al segle XIII. S'introdueixen les institucions feudals, s'independitza totalment de França tant políticament com a nivell eclesiàstic, neix l'estat català i acaba amb la integració catalano-aragonesa i la expansió mediterrània.

 

Any Principals esdeveniments
1018 El bisbe Pere Rotger estableix la Canonja de Girona
1020 Fundació del convent de les monges de Sant Daniel.
1023 Reedificació de l'església de Palau Sacosta per part del canonge Ponç Levita
1038 Consagració de la Catedral romànica
1058 Mor Ermessenda de Carcassona i és sepultada a la Catedral de Girona
1068 Concili Gironí promogut per Ramon Berenguer
1078 Concili Gironí presidit pel legat pontifici Amat
1082 Mor assassinat Ramon Berenguer (Cap d'Estopes)
1097 Concili Gironí presidit per l'arquebisbe de Toledo D. Bernardo

Marc històric

La Girona d'aquest període resulta força inexplorada, si be fou una de les principals ciutats catalanes, tant a nivell polític com religiós. A l'any 1068 i al 1078 es celebren a Girona els concilis que serveixen de referència a la reforma gregoriana a Catalunya.

També és un segle de lluites de la noblesa pel poder. A Girona, cal destacar l'enfrontament de la comtessa Ermessenda de Carcassona - esposa del compte Ramon Borrell (992-1017), mare de Berenguer Ramon I el Calb (1017-1035), senyora del comptat de Girona - amb el seu nét fins a la capitulació del 1057.

La Societat

La societat gironina estava dividida en tres ordres:

  • Els treballadors que realitzaven les tasques productives, entre els quals s'hi troben els pagesos que conreaven les terres del pla, els artesans i els comerciants.
  • Els nobles que exercien les funcions polítiques i militars, com la família dels Cabrera, que posseïa el castell vescomtal situat a la part meridional de la Força.
  • Els clergues que realitzaven les tasques intel·lectuals i religioses. Si bé els bisbes eren vertaders senyors feudals i pertanyien a famílies distingides

També existia un nivell marginal de persones que eren els esclaus, normalment d'origen sarraí, i que es troben esmentats en testaments de personatges eclesiàstics.

En aquest segle es promulguen els "Usatges", que constituiran la base legislativa de tota la edat mitjana.

Art i Cultura

Es l'època del romànic, una arquitectura massissa i harmònica que avui es pot admirar en la torre de Carlemany, antic campanar de la seu romànica construïda en aquest segle.

D'aquest segle és el brodat del "Tapís de la Creació", l'homiliari de Beda per a la col·legiata de Sant Feliu, que conté unes miniatures excepcionals.

Urbanisme

Es construeix la Catedral Romànica

S'amplia i es recobreix d'obra l'antiga torre romana de "Torre Gironella", la qual queda unida al castell.

 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)