Documenten el primer banquet de Catalunya, d'ara fa 2.400 anys

Vist: 4567

Recullen en un estudi com era l'alimentació dels ibers a Pontós

El primer banquet documentat de Catalunya es va celebrar fa 2.400 anys. Al jaciment ibèric de Mas Castellar de Pontós s'han localitzat les restes d'aquesta celebració col·lectiva. L'estudi titulat Prácticas alimentarias en el mundo ibérico serà presentat divendres que ve, a 2/4 de 8 del vespre, a la Fontana d'Or.

Acaba de publicar-se el llibre que recull l'estudi de les restes més antigues que es coneixen a Catalunya d'un banquet. L'obra, editada a Oxford dins dels British Archaeological Reports, recull les aportacions de 18 arqueòlegs i especialistes que han estudiat les restes vegetals i animals, els recipients ceràmics i les peces metàl·liques del Mas Castellar.

EL MENÚ

El banquet estava relacionat probablement amb el gremi dels ferrers i durant la celebració es van consumir 1 bou, 3 porcs, 1 cabra, 1 corder, 1 xai, 1 conill, 11 gallines, 11 tudons, 1 perdiu, 1 ànec i alguns peixos: boga, mabre, dorada, déntol, salpa, anguila, sorell, mújol, verat, barb. A més s'hi han trobat restes d'ordi, de blat, de mill i altres vegetals. Les restes de tenalles grans, escifs, càntirs i altres recipients documenten un important consum de begudes.

LLIBRE DE REFERÈNCIA

El llibre, dirigit per Enriqueta Pons i Lluís Garcia, també fa un repàs del coneixement històric sobre els banquets i sobre l'alimentació ibèrica, i segons Michel Py, director de recerca del CNRS, «quedarà com un referent que, a més, ofereix una documentació de qualitat singular a la reflexió etnoarqueològica sobre les societats de la protohistòria».

Enriqueta Pons és arqueòloga i investigadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona i ha dirigit durant quinze anys les excavacions i l'estudi del jaciment de Mas Castellar.

Lluís Garcia és investigador associat del CNRS, forma part de la xarxa de científics de l'Institut Europeu d'Història i Cultures de l'Alimentació i és el president de l'Associació Catalana de Bioarqueologia. Ha estudiat restes animals de més de 30 jaciments arqueològics de diversos països i és especialista en història de l'alimentació.

Els altres autors són David Asensio, Mònica Bouso, David Canal, Lídia Colominas, Joan Ferrer, Maribel Fuertes, Dani Giner, Vicenç Gironès, Núria Juan-Muns, Antonio López, Ricard Marlasca, Raquel Piqué, Maria Carme Rovira, Maria Saña, Javier Velaza i Anna Vargas.

Publicada al "El Punt" el dia 11 de maig de 2008, LAURA PORTAL. Pontós.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)