Els arqueòlegs troben quatre esquelets de més de 500 anys d´antiguitat a Cervià

Vist: 2827

A més de les intervencions arqueològiques també hi ha en marxa una investigació documental sobre el territori de Cervià.

La campanya d´excavacions d´aquest estiu a la vila romana de Raset de Baix, a Cervià de Ter, ha donat com a resultat la troballa de quatre esquelets que podrien tenir més de 500 anys d´antiguitat. Segons el director de les excavacions, Daniel Punseti, aviat començaran les tasques d´anàlisi dels óssos per saber exactament de quina època daten. Tot i això, Punseti ja ha avançat que els esquelets són d´entre el segle X i el segle XV.

Els ossos s´han localitzat a la necròpoli, part de la qual s´ha descobert aquest estiu encara que es coneix la seva existència des del 2002. Tenir el cementiri ubicat gràcies a les anteriors excavacions ha fet que la troballa no hagi estat una sorpresa, ja que els arqueòlegs contemplaven la possibilitat de localitzar alguns esquelets.

Segons Punseti, els ossos pertanyen a quatre persones: tres d´edat adulta i un infant de menys d´un any. «Tots aquests difunts estaven molt ben col·locats, amb el cap a l´oest i els peus a l´est», explica el director de la campanya. Aquesta col·locació fa pensar als arqueòlegs que els cossos es van enterrar en fosses encara que les restes no s´han conservat en gaire bon estat.

La vila romana de Raset de Baix es troba al costat de l´església de Sant Cristòfol. Segons els arqueòlegs, tot indica que la necròpoli medieval és més antiga que el temple «ja que alguns difunts es troben sota les parets de fonamentació de l´església».

Cinc arqueòlegs, dirigits per Daniel Punseti, han dut a terme la campanya d´excavacions en aquesta zona durant tres setmanes. Els experts també han treballat a la vila romana però no han fet cap troballa significativa «tot i que els estrats arqueològics que s´han pogut excavar corresponen a un període avançat del segle II» tal com ho demostra la ceràmica que s´ha recuperat en aquests nivells arqueològics.

Aquest és el tercer any consecutiu que un equip d´arqueòlegs es desplaça a Cervià de Ter. Les principals troballes del 2002 van ser restes de mosaics i columnes romanes mentre que l´any passat ja es van localitzar tombes medievals al jaciment, quan també es van descobrir diverses part de la vila romana.

Tot i això, la primera notícia d´aquest poblat va ser del 1970, any en què es van trobar fragments de mosaic i diverses peces de ceràmica. Més tard, el 1999, es va realitzar una excavació arqueològica d´urgència en uns camps propers a Sant Cristòfol, on es descobrí la zona de treball -pars rústica- de la vila.

Dos ponts en desús

A més de les intervencions arqueològiques també hi ha en marxa una investigació documental sobre el territori de Cervià. Són investigacions documentals i de prospecció que no s´aturen durant l´any.

Gràcies a aquests anàlisis s´han pogut localitzar «dos ponts d´epoca antiga -segons Punseti- actualment en desús i molt amagats per la vegetació».

En opinió dels experts, la localització d´aquests elements apunta que molt a prop de Raset i Cervià hi passava la concorreguda Via Augusta.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 28 d'agost de 2004 - Cristina Valentí - Cervià de Ter 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)