Acaben les excavacions al Pla de la Joheria de Sant Gregori (2)

Vist: 3644

Ara queda el treball de recerca de la documentació possible referent al mas.

Les excavacions al pla de la Joheria de Sant Gregori acaben aquesta setmana després que l'equip d'arqueòlegs de l'empresa Janus, dirigit per Joan Llinàs, hagi trobat les restes d'un mas del segle XIII. L'equip hi treballa des del 28 d'abril. Dins el que era l'antic mas s'hi han localitzat dues sitges i una llar de foc. També es van trobar dos bols de ceràmica. Un és del segle XV i, malgrat que està fragmentat en dos, presenta molt bon estat de conservació pel que fa a la pintura i el vernís. Segurament procedia de factories del País Valencià. L'altre bol, del segle XVI i procedent del Principat, estava trencat en tres trossos, però també estava en bon estat.

El mas consta de dues parts que corresponen a dates diferents. La part més primitiva és del segle XIII i, posteriorment, l'edificació va ser reformada àmpliament al segle XVI, època en què coincideix amb una certa prosperitat a la comarca. És d'aquesta mateixa etapa la part que és més a la vora de la carretera, on es va fer una paret que sembla que tancaria la casa i on, probablement, també hi havia un tancat per a bestiar. Segons tots els indicis, la casa hauria estat abandonada cap al segle XVII, però no se'n saben les causes. Posteriorment, es devia anar deixant i es va anar esfondrant i quedant colgada per la terra.

Aquest mas va ser localitzat fa aproximadament un any quan, arran dels treballs per obres d'un polígon al costat de la carretera que va a Cartellà, es van fer diferents prospeccions i es van trobar les restes. El mas estava fet segons els cànons arquitectònics típics de les cases de la zona, inclosa la pedra procedent de la colada basàltica del puig d'Adri, molt característica per la seva porositat i pel seu color negre i que encara avui es pot veure en moltes cases de la vall del Llémena.

Ara, segons va explicar Joan Llinàs, cal fer la memòria del treball arqueològic i intentar localitzar tota la documentació possible referent al mas. S'intentarà descobrir el nom de la casa, els motius pels quals va ser desocupada i els límits d'aquesta propietat, a tocar de la Joeria, una antiga i imponent residència del bisbe de Girona.

Publicada al "El Punt" el dia 26 de maig de 2004,  Sant Gregori.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)