Arxius

Girona posa a la xarxa 5.500 documents dels segles XII a XIX

Vist: 4009

Documents SingularsLa nova aplicació 'Documents singulars' del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions permet consultar lliurement els llibres de privilegis, les lletres reials i els pergamins de la ciutat.

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona ha posat en marxa un nou recurs al seu web, www.girona.cat/sgdap, que, amb el nom Documents singulars, permetrà consultar lliurement a investigadors de tot el món més de 5.500 documents de l'any 1144 al 1862, que corresponen als més antics de la ciutat i que la van dotar de la seva organització política i econòmica des del segle XII. Concretament, els documents que es poden consultar són els tres llibres de privilegis de la ciutat –coneguts com el Llibre Verd, el Llibre Vermell i el Llibre Groc–, les lletres reials i els pergamins, així com també el llibre del Sindicat Remença, de l'any 1448.

Documents singulars –que al sumari del web del SGDAP es pot localitzar just a sota de l'apartat de premsa digitalitzada– es va presentar ahir en una roda de premsa en què l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el cap del SGDAP, Joan Boadas, van destacar que és la primera vegada que un conjunt documental d'aquestes característiques es pot consultar de manera completa a través d'internet. Puigdemont va destacar que és una "informació colossal", i Boadas va afegir que aquest projecte "posa en evidència una vegada més que tenim un arxiu municipal extraordinari".

Fins ara, en onze llibres

Fins ara tota aquesta informació només es trobava disponible en forma impresa en els onze volums de la col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, publicats entre els anys 2000 i 2007, amb la col·laboració de la Fundació Noguera i de Caixa Girona: els llibres Verd, Vermell i Groc, els quatre volums de lletres reials, els tres volums del catàleg de pergamins i el llibre del Sindicat Remença. "Cap arxiu del món no ha estat capaç de fer això en tan poc temps", va subratllar Boadas.

Aquest projecte de recuperació dels documents més rellevants que es conserven a l'Arxiu Municipal de Girona va començar a gestar-se el 1990, però no es va començar a materialitzar fins dos anys després. En aquest projecte, dirigit per Joan Boadas i Lluís-Esteve Casellas, hi han col·laborat els historiadors Christian Guilleré (Llibre Verd), Maria Josepa Arnall (lletres reials), Griselda Juliol (Llibre Vermell), Joan Villar (Catàleg de pergamins), Maria Mercè Homs (Sindicat Remença) i Anna Gironella (Llibre Groc), a més del personal de l'Arxiu Municipal de Girona.

L'edició d'aquests volums consta de la transcripció completa dels documents respectius i també del resum del contingut, la datació i també la tradició documental de cadascun d'ells. A més, cada document va ser indexat en el seu moment i se'n van generar els corresponents índexs d'antropònims i topònims. Boadas va destacar que des del primer moment es va promoure "l'homogeneïtzació en tota l'estratègia de treball pel que fa a les normes de transcripció i indexació dels textos", la qual cosa ha facilitat ara les eines de consulta a través d'internet.

L'aplicació Documents singulars permet dur a terme diferents tipus de cerca sobre tot el conjunt de documents. En funció dels seus interessos, els usuaris hi poden fer cerques per text lliure en les transcripcions o acotar-les segons la tipologia documental, la datació o els índexs. A més, és possible acarar els textos transcrits amb els originals, ja que també hi ha disponible la digitalització dels tres llibres de privilegis de la ciutat i el llibre del Sindicat Remença. L'arxiu gironí ha pogut desenvolupar aquest projecte gràcies a la tecnologia de l'empresa Cran Consulting.

Publicada al diari "El PuntAvui", 10 de gener de 2013 - Xavier Castillón - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)