Arxius

Conveni entre l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro i l'il·lusionista Xevi

Vist: 3698

Mag XeviUN CONVENI ENTRE L'AJUNTAMENT I L'IL·LUSIONISTA "XEVI" CONSOLIDA EL CREIXEMENT DEL FONS DOCUMENTAL DE L'ARTISTA A L'ARXIU MUNICIPAL DE CASTELL-PLATJA D'ARO.

El material dóna testimoni de la seva trajectòria professional i boom turístic de la Costa Brava El passat dijous 15 de març es va oficialitzar el conveni entre l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro i l'il·lusionista Xavier Sala Costa, conegut artísticament com a Xevi que consolida i oficialitza el conjunt de donacions que ha fet a l'Arxiu Municipal en dues etapes. L'any 1980 hi aportava un primer volum de documents datats entre 1959 i el mateix 1980 relacionats amb la seva primera època artística, i que esdevenia el primer fons personal que ingressava a l'Arxiu. A partir de l'any 2009, l'il·lusionista reprèn l'increment del seu fons, i gairebé de forma diària lliura personalment testimonis documentals dels més de 50 anys de trajectòria artística a la Vall d'Aro i arreu del món.

Avui hi ha 9.672 registres catalogats de cartells, programes, reculls de premsa i material promocional, una part dels quals digitalitzats, i 5.429 imatges catalogades i digitalitzades. El conjunt del fons personal facilitat permet aportar llum històrica sobre la cultura, el turisme i l'espectacle del món de la nit a Platja d'Aro i a la Costa Brava en una època emblemàtica, i des de l'òptica d'un artista molt especial. Al tractar-se d'un fons documental obert, atès que Xevi continua treballant, primer s'ha examinat de manera completa i s'ha elaborat un quadre de classificació, i després, ja que l'entrada de material és gradual i presenta una tipologia molt diversa, s'ha optat per realitzar i mantenir un catàleg analític, d'aquesta manera es poden atendre consultes de qualsevol usuari i investigador d'una forma immediata. En aquests documents es deixa constància de la trajectòria artística del popular il·lusionista al municipi, així com de les seves actuacions a teatres, sales de festes, creuers, televisió i escoles, arreu de Catalunya i la resta del món, sovint al costat de primeres figures de l'espectacle. En aquest sentit esdevé testimoni de l'època del boom turístic a la Costa Brava.

El fons personal de l'il·lusionista internacional Xevi, és fruit d'una activitat professional pionera i poc habitual a les nostres contrades i que ha gaudit de projecció internacional. De caire polifacètic va ser el primer il·lusionista de les comarques de Girona, ha estat autor de llibres i articles de màgia, i diversos autors han deixat constància del seu pes en el món de l'il·lusionisme internacional. Ha estat fundador de Mags sense fronteres i Mans màgiques del món, i també actor de cinema, organitzador de festivals de màgia, Record Guiness per la seva conducció amb cotxe i amb els ulls tapats, ha donat cursos de màgia, conferències, i ha realitzat diverses exposicions temporals arreu de l'estat espanyol. L'any 2002 va crear l'espai permanent El Gran Museu de la Màgia (la Casa Màgica de Santa Cristina d'Aro). Pel seu treball de promoció i difusió de l'art de la màgia, entre altres distincions, el 1985 la prestigiosa associació The Magic Circle d'Anglaterra va concedir-li l'Estrella d'or, el 2005 la Sociedad Española de Ilusionismo li va concedir la Medalla d'or, i el 2011 va rebre la menció honorífica Memorial Li-Chang.

La creació del Fons personal de l'Il·lusionista Xevi està lligat a la recuperació i primera classificació de la documentació històrica del fons documental de l'Ajuntament, fet que es pot considerar el naixement de la consciència d'Arxiu Municipal a Castell-Platja d'Aro, el setembre de l'any 1979. Del setembre de 1979 al 1986 es va realitzar la primera intervenció arxivística municipal amb la finalitat de netejar, restaurar i inventariar els documents més antics guardats al darrer pis de l'antic ajuntament a Castell d'Aro. Una trentena de metres lineals de documentació de diferents fons datats entre 1644 i els anys cinquanta del segle XX. Entre aquesta, al marge de la documentació històrica del fons de l'administració municipal, hi havia nombrosos fons d'associacions, algun fons d'empresa, algun fons d'institució d'època d'antic règim i un fons judicial, però cap fons personal ni patrimonial.

Aquesta inexistència era conseqüència del de fet que l'Arxiu no havia actuat mai com a Servei per si sol. No va ser fins l'entrada al període democràtic que els ajuntaments no van començar a mostrar a la ciutadania el què representava disposar d'un servei públic d'aquest tipus i quines eren les seves funcions i responsabilitats vers el patrimoni documental relacionat amb el municipi. Pocs mesos després de fer-se públics aquests primers treballs i d'habilitar-se un espai per atendre les consultes i continuar-ne els treballs de conservació i catalogació a la seu de l'antic ajuntament, Xevi feia arribar el seu primer volum de documents datats, esdevenint el primer fons personal que ingressava en el Servei, i que ara, fruit del conveni se'n consolida el creixement.

Informació facilitada per l'Arxiu Municipal de Castell-Platja d'Aro

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)