Ermessenda de Cartellà o de Cabrenys

Vist: 8192
Cognoms i Nom: 

 ERMESSENDA DE CARTELLÀ o DE CABRENYS

Data Naixement:
   
Lloc de Naixement:
   
Pare:
Guillem Galceran II de Cartellà  
Mare:
Blanca de Creixell  
Espós /Esposa:
Bernat-Hug de Serrallonga, Senyor de Cabrenys  
Data de Casament:
 1281  
Fill/Filla
 Data Naixement
 Nom
Altres Dades
Filla    Beatriu de Cabrenys, casada amb Dalmau VII de Rocabertí   
Data Defunció: 
   
Lloc de Defunció:
   
Notes:

L'any 1281, Ermessendis, filla de Guillem Galceran de Cartellà i de Blanca, contrau matrimoni amb Bernat-Hug de Serrallonga, baró de Cabrenys, al que aporta en dot els castells d'Hostoles, Puigalder i Rocacorba (Montsalvatje, XXVI, p. 46)(1)

El 9 de setembre de 1305, a Girona, Ermessendis de Cabrencio, filla del noble Guillem Galceran de Cartellà i Blanca, esposa de Bernat-Hug de Serrallonga i de Cabrenys, lauda l'anterior pacte i donació que el Rei li havia atorgat (A.C.A., perg. 2201 de Jaume II)(1)

El 6 de maig de 1307, a Girona, davant del notari de Girona, Jaume Tresfort Seguer, presenta a Ermessendis de Cabrencio, filla de Guillem Galceran de Cartellà, senyor d'Hostoles, una carta del rey Jaume II, de data primer de mes, en la que li ordena que els hereus del difunt Cartellà, compareixin davant seu en el terminide quinze dies pre prestar-li sagrament i homenatge pels castells d'Hostoles, Puigalder, Colltort i Rocacorba ( A.C.A., perg. 2409 de Jaume II)(1)

El 10 de desembre de 1307, Ermessendis de Cabrencio, filla i hereva universal del difunt Guillem Galceran de Cartellà i de Blanca, concedeix precari a Guillem Planes de Finestres de terres de Cogolls en alou seu per raó del castell de Puigalder (Arxiu Sotirà de Pujarnol, perg. A, 4)(1)

El 6 d'abril de 1309, a Barcelona, Ermessendis de Cabrencio presta l'homenatge que l'hi havia requerit el monarca (Pyrene, núm 11, p.332)(1)

El 13 de maig de 1314, Jaume II, en  arta dirigida al veguer de Girona, cita a Ermessendis de Cartiliano o de Cabrencio, senyora dels castells de Rocacorba, Tudela i Colltort (A.C.A., Reg. 167,f. 154)(1)

El 17 d'abril de 1319, a Barcelona, Jaume II d'Aragó declara que, en pagament dels serveis prestats per Galcerà de Cartellà, Ermessenda, la seva filla, te la jurisdicció dels castells d'Hostoles, Puigalder, Colltort i Rocacorba (A.C.A., Reg.167, f. 171)(1)

(1) Documents medievals sobre el castell de Rocacorba, de Lluís G. Constans

 

Genealogies de les que forma part:
Els Cartellà

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)