Mas Morell

Vist: 2788

El mas Morell és un altre exemple clar del canvi sofert en la vida rural aquests darrers quaranta anys. La casa es troba totalment derruïda i envoltada per la bardissa.

El cognom Morell el trobem relacionat amb Franciac el 4 d'abril de 1505 quant es dipositen 20 lliures procedents d'un establiment fet pel beneficiat de la capella de Montcorb de Riudarenes, que son prestades a Pere Morell de Franciac , i també el 23 de setembre de 1534 en un àpoca de 18 lliures a compte d'un dot de 45 lliures feta per Jaumeta, muller de Joan Morell, àlies Fàbregas, de la parròquia de Franciac, a favor de Pere Joan Ferrer de Santa Coloma de Farners

A l'arxiu de la famí­lia Caramany hi ha un reconeixement de deute de (100 ?) lliures, de l'any 1583, firmat per Pere Morell del Bosch, de la parròquia de Franciac, a Bartomeu Boïls, graver, de la parròquia de Riudellots de la Selva, pel dot de Montserrada.

Documents.

DEPÒSITA: U-325 f 11 (ADG)
Hom diposita 20 lliures procedents d'un establiment fet pel beneficiat de la capella de Montcorb, de Riudarenes, 4 abril 1505; foren prestades a Pere Morell, de Franciac.

Informació extreta de:
Arxiu Diocesà de Girona
Patrimoni i Arxiu. Inventari del fons patrimonial Caramany de Corçà. Seglex XIII-XX, de Pere Gifre i Santi Soler, editat per l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, vol. 2 de la col·lecció Fontanetum

Mas Morell (Franciac) dècada de 1960 Mas Morell (Franciac) any 2003
Mas Morell (Franciac) dècada 1960 - Rellotge de Sol Mas Morell (Franciac) any 2003 - Rellotge de Sol

Però com si es resistí­s a morir, el rellotge de sol continuava bategant a l'any 2003. Trista ironia del destí­.

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)