Can Piferrer

Vist: 2548
Can Piferrer de Crespià
Can Piferrer de Crespià

Can Piferrer, documentada l'any 1289, és la casa pairal de la família Ordis, magnífic exemplar de masia senyorial amb la tipologia estructural clàssica de tres trams, evident a l'exterior, amb àmplies balconades i façana esgrafiades corresponents a una reforma quasi total efectuada al final del segle XVIII.

Els Ordis procedien d'Usall. Guillem Ordis de Cutsac (1260-1308) és el primer membre de la nissaga que surt documentat. Can Piferrer fou incorporat al patrimoni Ordis en el segle XVIII, per entroncament matrimonial, i la família es traslladà a Crespià. El 7 de juliol de 1710, tingué lloc un casament doble: d'una part, Miquel Piferrer, pagès de la Torre de Crespià, es casa en cinquenes núpcies amb Marianna, vídua de Feliu Ordis des d'octubre de 1698; d'altra, Mariàngela Piferrer, a qui sembla pertanyien els vestits d'època que es conservaven a la casa, es casa amb Benet Ordis i Casademont, fill de Marianna, ambdós nuvis tenien 11 anys d'edat. Des de llavors els Ordis regeixen can Piferrer.

Miquel Piferrer, "de la il·lustre i noble família Piferrer de Crespià", com es llegeix en l'arxiu parroquial d'Esponellà, tenia el títol de Ciutadà Honrat de Barcelona.

Felip Ordis i Piferrer, clergue estudiant a Girona, tingué el benefici de Ntra. Sra. del Roser de Crespià, fundat pel seu pare, Miquel Ordis Piferrer (1724-1795), el 21 de març de 1761. Aquest darrer és el que va aixecar l'edifici l'any 1775 i el seu nom figura gravat en la pedra, damunt la porta de la façana principal de la casa. Aquest mateix benefici l'obtingué el reverend Dr. Josep Ordis i Piferrer (1810).

El casal és grandiós, amb amplis espais ajardinats a l'exterior i magnífiques i espaioses sales interiors, arranjades amb gust exquisit. L'accés principal de la casa és a tocar la carretera general, immediatament després de l'era de can Paulet. El portal de ferro porta el nom de Miquel ordis Pagès. El jardí i l'hort que confinen amb la casa per un mur de contenció, donen al torrent Merler, mentre transcorre paral·lel al carrer de Gènova, entre el carrer de l'Església i la carretera1.

1 Crespià. Quaderns de la Revista de Girona, Jaume Busquets i Mensa

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)