Portal Gironí d'Història i Genealogia

Restauraran el conegut dolmen de la Creu d'en Cobertella de Roses perquè hi ha el perill que caigui

Vist: 2188

El gran problema és que amb el temps algunes lloses laterals s'han mogut i podria ser que l'estructura cedís.

El dolmen de la Creu d'en Cobertella de Roses considerat el més gran de Catalunya, corre el perill de malmetre's i fins i tot caure a llarg termini, segons han comprovat alguns experts. És per aquest motiu que l'Ajuntament rosinc ja ha preparat un projecte de restauració que ha enviat al Departament de Cultura de la Generalitat perquè hi doni el vist-i-plau i el subvencioni. Aquesta rehabilitació preveu dues opcions i pròximament s'haurà de decidir quina és la més idònia. Per una banda, hi ha la possibilitat de desmuntar-lo tot i tornar a col·locar les lloses; i per l'altra, de muntar una estructura de ferro a l'interior del monument perquè aguanti el pes de les pedres. «El gran problema és que amb el temps algunes lloses laterals s'han mogut i podria ser que l'estructura caigués. Per tant, és necessària aquesta actuació», diu el regidor de Cultura, Ramon Pujol, que assegura que la comissió de Cultura segurament d'aquí a poques setmanes determinarà quina és la millor opció.

A banda de les obres, el consistori també es planteja tancar provisionalment l'accés al dolmen - al qual s'accedeix des de la carretera de Montjoi per evitar que la massificació de gent que anualment visita aquest monument pugui malmetre'l encara més.

Un gran atractiu turístic

El dolmen de la Creu de Cobertella, també conegut per alguns com el dolmen gros, és el monument més important d'aquest tipus a Catalunya i un dels grans atractius de la ruta megalítica que es pot fer a Roses.

En els últims anys, la gestió d'aquesta peça única ha passat d'administració en administració i primer de tot va ser transferida com a bé patrimonial de la Diputació de Girona a la Generalitat i posteriorment al Consell Comarcal de l'Alt Empordà, el 1991. Deu anys més tard, aquest ens comarcal va cedir-lo a l'Ajuntament de Roses, que en els darrers mesos ha estat estudiant la viabilitat d'aquesta reforma. L'última gran restauració d'aquest conjunt funerari es va fer fa cinquanta anys i des de llavors s'han dut a terme només tasques de manteniment.

Publicada al "El Punt" el dia 26 de març de 2003, MARC BATALLER / ROSES.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)