Nova intervenció arqueològica al poblat ibèric del Puig del Castell de Cassà

Vist: 249
Poblat ibèric de Puig de Castell. Foto: Ajuntament de Cassà
Poblat ibèric de Puig de Castell. Foto: Ajuntament de Cassà

Per iniciativa del Consorci de les Gavarres, durant el mes d’octubre s’ha realitzat una nova intervenció arqueològica al poblat ibèric del Puig del Castell de Cassà de la Selva, situat en els darrers contraforts de les Gavarres, al veïnat de Verneda, segons informa el consistori en un comunicat.

Amb la campanya d’aquest any, el Consorci de les Gavarres i l’Ajuntament de Cassà de la Selva volen iniciar una nova fase d’intervencions al Puig del Castell, el jaciment arqueològic més important del terme de Cassà i l’únic poblat ibèric conegut dins l’Espai Natural de les Gavarres, que permetin la seva excavació i posterior museïtzació. Segons afegeix el comunicat, el 20 d’octubre passat es va fer una visita al jaciment, a la qual van assistir-hi l’arqueòleg responsable de l’excavació, Jordi Merino; el gerent i la tècnica de patrimoni cultural del Consorci de les Gavarres, Quim Gubau i Maria Piferrer; el regidor de Cassà i representant en el consorci, Àlex Font; el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Josep Calatayud; Maribel Fuertes, dels serveis d’arqueologia de la Generalitat a Girona, i Jesús Soler, propietari dels terrenys on està situat el poblat.

En aquesta visita, Font va explicar que al consistori s’estan acabant d’encaixar totes les peces amb els diversos actors corresponents per tal de poder treballar conjuntament i aconseguir fer d’aquest important poblat ibèric un lloc d’interès públic i que pugui ser visitable. “És important mostrar i fer visible els orígens dels cassanencs. Aquest poblat té una rellevància i importància suficient per ser un dels jaciments arqueològics principals dins del nostre territori provincial i dins del conjunt de les Gavarres”, va acabar explicant el regidor cassanenc. Per part del consorci, entitat que ha promogut les darreres intervencions, Quim Gubau va manifestar: “Celebrem la voluntat de totes les parts, propietari, Ajuntament i Generalitat, de posar les condicions per tal que les intervencions realitzades tinguin continuïtat i es pugui destacar el valor d’aquest element únic dins l’espai natural”.

L’objectiu principal d’aquesta campanya era acabar d’establir el perímetre del jaciment, que ja era parcialment conegut per les campanyes que s’hi havien portat a terme fins ara. L’excavació ha permès la documentació d’un tram de gairebé 40 metres de muralla i l’excavació parcial de tres habitacions del poblat, que utilitzaven la mateixa muralla com a paret de fons. S’ha documentat també un contrafort exterior de la muralla, que permetia reforçar la seva estructura, en un tram amb una forta inclinació del terreny. Destaquen les dimensions d’aquest contrafort, amb una llargada de gairebé 10 metres i un desnivell proper als 6 metres.

Publicada al diari "El PuntAvui", 7 de novembre de 2023 - Ure Comas - Cassà de la Selva 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)