Troben les restes d'una vil·la romana a Sant Julià del Llor

Vist: 3973

Vila romana de la Cavorca - Foto El Punt AvuiEl jaciment de les Cavorques, del segle I dC, inclou una torre sepulcral, una estança amb piscina i un forn. L'Ajuntament cedirà una zona d'equipaments als amos per obtenir la titularitat dels terrenys.

L'Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí ha fet pública la descoberta de les restes d'una vil·la rural de l'època romana (segle I dC). El jaciment de les Cavorques és al nucli de Sant Julià del Llor, al marge dret de la carretera vella d'Amer, i inclou una torre sepulcral, una estança amb piscina que formaria part de l'antiga àrea residencial i un forn.
El jaciment és al camp de Ca l'Anglesell en el subsector SAU.4, en terrenys de dos promotors diferents. Les restes van ser descobertes fa tres anys, quan hi excavaven en el marc del desenvolupament urbanístic del pla parcial del sector. Fins i tot l'alcalde del municipi, Marc Garcia, va descobrir per atzar que hi havia les restes. “Ho vaig saber el març del 2012, quan van començar a excavar. Un veí ens va avisar que estaven trobant restes arqueològiques aquí, i efectivament les vam trobar.”
Garcia i la resta de regidors de l'equip de govern, del Grup Independent de Sant Julià i Bonmatí, no han volgut fer públic que hi ha restes d'una vil·la rural romana fins que han tingut avançat un acord amb els amos. “No trobàvem els promotors, i finalment des que hem declarat el jaciment bé cultural d'interès local (BCIL), s'han posat en contacte amb nosaltres. Estem en negociacions de canvi de parcel·les [permuta de terrenys] i compensacions [d'equipaments].”
La intenció és que l'Ajuntament es quedi els terrenys de les Cavorques i, a canvi, cedeixi una zona d'equipaments en el mateix subsector del jaciment. “La voluntat és que els alliberem la resta arqueològica, que quedaria en terreny municipal, i els cedim una porció d'equipaments del mateix subsector”, exposa el batlle.
Arran d'aquestes converses, els constructors s'han compromès a protegir l'espai. “El primer pas és preservar-ho i [els amos] ho taparan amb geotèxtil i sorra. Això serà immediat i anirà a càrrec dels promotors”, diu.
L'Ajuntament ha declarat recentment el jaciment de les Cavorques bé cultural d'interès local (BCIL). Atès que és un municipi de menys de 5.000 anys –1.264 a finals de l'any passat–, la declaració l'ha haguda de fer el Consell Comarcal de la Selva, que ho va fer el dimarts 17 per unanimitat.
Patrimoni català
El Consell va aprovar la declaració de les Cavorques com a BCIL de manera urgent per tal que el Departament de Cultura l'inscrigui en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. L'àmbit del jaciment fa 2.909,40 metres quadrats (incloent-hi els tres sectors: torre sepulcral, àrea residencial i forn). Però el Consell demana que l'àmbit de protecció immediata s'ampliï fins als 6.831,70 metres quadrats.
El Consell comunicarà l'acord al Departament de Cultura perquè el jaciment sigui inclòs en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. “La declaració és per preservar d'on venim i on anem, i guardar les restes per al poble”, assenyala Garcia.
L'arqueòloga Anna Augé Santeugini va exposar els detalls de les Cavorques en una ponència inclosa en les Jornades d'Arqueologia de Girona, el juny del 2014 a Besalú. El jaciment és únic en l'àmbit del Ter-Brugent.

Publicada al diari "El PuntAvui", 28 de març de 2015 - Jordi Ferrer - Sant Julià del Llor i Bonmatí 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)