Tossa exposa una urna funerària de 3.000 anys

Vist: 4824

Urna funerària de Can Rull - Tossa de MarLa secció d'arqueologia del Museu Municipal de Tossa exposa una nova peça: un fragment d'urna cinerària de ceràmica amb decoració incisa al coll que té més de 3.000 anys d'antiguitat.

L'urna, datada del 1.400 aC (edat del bronze final), era d'ús funerari i va ser trobada de forma fortuïta l'any 1995 per l'historiador local Joan Mundet en els camps de conreu del mas de Cal Rull (situat a uns quatre quilòmetres del nucli urbà). L'urna de Cal Rull, que és tal com es coneix, va ser traslladada el mateix any de la descoberta al servei de museu i arqueologia de Girona per al seu estudi i datació. I aquest any 2013 ha tornat a Tossa per ser exposada en el Museu Municipal.

El coneixement en arqueologia de Joan Mundet va fer que, gràcies a l'estat en què es trobava la peça aleshores, de seguida es tingués constància de la importància de la peça recuperada per reconstruir la història de Tossa. Així mateix, segons els experts, l'urna de Cal Rull és una prova que la civilització dels camps d'urnes, originària d'Europa central, va arribar a la zona de Tossa ara fa més de 3.000 anys.

Publicada al diari "El PuntAvui", 24 de juliol de 2013 - Redacció - Tossa de Mar.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)