Estudien refer la part del mur sencer caigut a la vil·la romana dels Ametllers

Vist: 3588

L'Ajuntament està negociant ampliar la zona per protegir tota la part noble

L'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Tossa de Mar no descarta aixecar un altre cop el tram de mur perimetral d'uns 6 metres d'alçada de la vil·la romana dels Ametllers que va caure quan va ser ocupat. Al mateix temps, Cultura també està negociant adquirir els terrenys que queden fora de l'àmbit de protecció i que tenen estructures de la zona residencial. Per la festa major, es farà una mostra amb les troballes dels darrers anys, i se'n destacarà el conjunt escultòric.(Veure Notícia)

El que no està clar és si el mur que fa uns 6 metres d'alçada per uns 12 de llargada i uns 70 centímetres d'amplada es col·locarà en el mur de contenció que ha d'aguantar el camí que passa per sobre de la finca o simplement es traurà. Així ho va manifestar el regidor de Cultura, Joan Planellas. El que està clar, segons Planellas, és l'excavació del que hi ha actualment sota el mur, ja que hi ha molt bones perspectives arqueològiques.

Lluís Palahí, responsable de les campanyes arqueològiques del jaciment, va explicar que el mur que va caure no feia de contrafort de la muntanya, com s'havia pensat inicialment, sinó que aguantava un primer pis. I, a més, es creu que va caure entre finals del segle III i mitjan segle IV dC. «El que no sabem és si la zona on va caure el mur funcionava o ja estava mig abandonada. Fins que no ho excavem no ho sabrem», va dir Palahí.

L'Ajuntament espera rebre el projecte amb les diverses solucions i els respectius costos per decidir, finalment, la solució definitiva amb vista a noves campanyes arqueològiques. Al mateix temps, l'Ajuntament està negociant l'adquisició de la zona que hi ha davant l'entrada al recinte arqueològic, ja que s'ha detectat, durant aquesta campanya, que a sota hi ha el tercer porxo de la zona enjardinada de la vil·la, presidida per la piscina. D'altra banda, l'Ajuntament espera rebre el projecte de condicionament del jaciment per fer-ho visitable. Segons el cost, i després d'enllestir les excavacions, el condicionament es podria fer parcialment a l'espai totalment recuperat. «Es podria fer per fases», va manifestar Planellas.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de juliol de 2002 -Albert Vilar - Tossa de Mar 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)