El cinquè vaixell

Vist: 4171

Els arqueòlegs del 'Thetis' troben les restes d'un altre vaixell romà del segle II a la cala d'Aiguablava.

El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) va engegar la campanya a la cala d'Aiguablava de Begur, coneguda pels investigadors com una de les més riques en restes arqueològiques. En principi, la campanya d'aquest estiu havia de ser la quarta i última prospecció que es feia a la zona, després que en aquest fondejador, que se sap que ja s'utilitzava com a refugi el segle II aC perquè es trobava al costat d'un dels punts geogràfics més difícils per a la navegació –el cap de Begur–, ja haguessin aparegut les restes de quatre vaixells (tres de romans i un de medieval). Però les prospeccions que s'han fet a bord del Thetis en un racó de la cala que fins ara no s'havia explorat han permès descobrir l'existència d'un cinquè derelicte.
"Vam fer una sèrie de sondejos fins a arribar a la roca mare, extraient tot el sediment, i vam descobrir l'existència d'altres restes subaquàtiques", concreta l'arqueòleg del CASC i director de l'excavació Gustau Vivar. Les restes pertanyen a un vaixell romà d'època imperial que data del segle II dC. Aquesta nova descoberta, a més té una importància cabdal. I és que per primera vegada, s'ha trobat fusta conservada del casc d'una nau en aquest fondejador. En concret, es tracta d'una quaderna i dues traques.
La troballa del nou vaixell obligarà a replantejar la pròxima campanya d'excavacions. "La idea que teníem era acabar aquest any la prospecció de tota la cala d'Aiguablava, que és la primera del litoral català que explorem en tota la seva extensió", indica l'arqueòleg del CASC. Ara, però, la descoberta del derelicte comportarà que es facin més campanyes a la zona. La intenció és excavar aquesta nova zona en profunditat a partir de l'estiu de l'any que ve.

Interrogants oberts
La situació exacta del derelicte però, es guarda zelosament per evitar l'espoli. "Quan obrim en extensió podrem documentar el vaixell, veure quines restes en queden i, a partir d'aquí, explicar la seva història; d'on venia, què transportava, qui formava la tripulació i on podia anar a comerciar", afegeix Gustau Vivar.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 5 d'agost de 2010 - Redacció/ACN - Begur 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)