Molí de la Roca de Cidillà

Vist: 4630

En el cartoral de Carlemany, del bisbe de Girona, amb la referència f. 387r. Reg.: B 397, es conserva un document de data 27 de juny de 1226, en el que Bernat de Foixà reconeix tenir pel bisbe de Girona Alemany d'Aiguaviva els delmes que té per raó del castell de Foixà i els monars de Roca, situats al Ter, a Sedillà, i fa homenatge.

Text: "Actum est hoc .V. kalendas iulii anno Domini .MCCXXVI.. Sig+num Bernardi de Fuxano qui hoc firmo et laudo. Sig+num Petri de Fuxano. Sig+num Raimundi de Palacio. Signum Arnalli de Sancto Michaele. Sig+num Berengarii de Sancto Martino. Sig+num Fares de Celrano. Raimundus de Costa, qui hoc scripsi die et anno quo supra."

En el mateix cartoral, amb la referència  p. 240b. Reg.: B 555., en data 31 de maig de 1229, Bernat de Foixà reconeix tenir en feu pel bisbe Guillem de Girona els monars de Roca, situats al riu Ter, a Sedillà, i els delmes que rep al bisbat, pels que havia fet homenatge al bisbe Alemany.

Text: "Actum est hoc .II. kalendas iunii anno Domini .MCCXX. nono. Huius rei testes sunt Petrus de Fuxano, Bernardus de Sancto Martino, Guilielmus de Celran, capellanus episcopi. (s. man.) Bonus Homo, notarius domini episcopi Gerundensis, qui hoc fieri iussi et scribi, subscribo."

En el mateix cartoral, amb la referència  p. 241a. Reg.: B 574., en data 30 de maig de 1236, Bernat de Foixà reconeix tenir pel bisbe Guillem de Girona i per la seu els delmes de Gaüses i Viladesens, i els monars de Roca, situats al riu Ter, a Sedillà, pels que fa hornenatge.

Text: "Actum est hoc .III. kalendas iunii anno Domini .MCCXXXVI. Sig+num Bernardi de Fuxano, qui hoc firmo et laudo. Sig+num Arnalli de Mozeto. Sig+num Petri de Fuxano. Sig+num Raimundi de Fuxano, testium. (s. man.) Ollarius, notarius domini Guilielmi, Gerundensis episcopi, hoc scripsit die et anno quibus supra."

En els pergamins de la Mitra, conservats a l'Arxiu Diocesà de Girona, Calaix 1, núm. 52, de data 18 de juny de1323, Bernat Guillem de Foixà, fill d’Alemany de Foixà, reconeix tenir pel bisbe els delmes que rep el seu castell i el monar de Roca a Sedillà. Carta partida. Notari Pere Capmany Mides 16 x 28’5 cms. El mateix acte es reflecteix en el cartoral de Carlemany del Bisbe de Girona, referència ff. 416v-417r. O.: ADG, Mitra, c. 1, núm. 52. Reg.: B 518; MARQUÈS, Pergamins, núm. 895.

Text: "Quod fuit actum et a predicto Bernardo Guilielmi de Fuxano, facto per ipsum homagio ut superius continetur, concessum et firmatum .XIIII. kalendas iulii anno Domini .MCCCXX. tercio, presentibus testibus venerabilibus Guilielmo de Corneliano, canonico Gerundensi, Bernardo de Solanis, canonico Barchinonensi, et Petro Arnaldo de Fuxano et Guilielmo Jordini (sic) de Ultramorte. Ego Petrus Capmany, publicus predicti domini Gerundensis episcopi notarius qui premissis interfui, hec scribi feci et clausi."

I en el mateix arxiu, en el calaix 1, núm. 27, de data 30 d'octubre de 1327, Bernat Guillem de Foixà fa donació a la seva mare Blanca de tots els feus que té per raó del castell de Foixà i del monar de Roca, situat a Sedillà. Còpia de 1328. Notari Arnau de Mas Mides 37 x 25 cms.

Informació extreta de:Repertori de l'Arxiu Diocesà de Girona

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )