Reformes de casamates a la ciutadella de Roses

Vist: 3854

Baluard de la Ciutadella de Roses (El PuntAvui)L'Institut Català del Sòl ha posat a licitació la contractació de les obres necessàries per dur a terme la restauració de dues casamates situades al sector oest del baluard de Sant Andreu, al recinte arqueològic de la ciutadella de Roses. El projecte té com a objectiu la reforma i adequació d'aquest espai com a magatzem arqueològic.
Les obres tenen un pressupost de 248.000 euros i suposaran uns treballs de vuit mesos de durada. Les empreses interessades a concórrer en aquesta contractació poden presentar les seves ofertes fins al 6 de març. Aquest projecte està inclòs dins el programa de l'1% cultural que la Generalitat destina a la rehabilitació de nucli antics i patrimoni històric de tot Catalunya. Enguany, la ciutadella de Roses ha estat un dels monuments escollits com a receptor d'aquest finançament. El baluard de Sant Andreu forma part del recinte emmurallat modern de la ciutadella de Roses i es troba a l'angle nord-est de la fortificació, entre el baluard de Sant Jaume i la porta de Terra. L'estructura original del baluard es coneix gràcies a la planimetria militar conservada, en què s'aprecien les casamates destinades a la defensa complementària dels baluards, destinades a albergar peces d'artilleria.
Les casamates del baluard de Sant Andreu són les úniques que s'han conservat a la ciutadella fins a l'actualitat. El consistori ha projectat la seva recuperació per a ús com a magatzem del parc arqueològic, apte per allotjar de manera ordenada i en condicions controlades els materials procedents dels treballs de recerca fets al mateix recinte.
Les obres previstes suposaran la reconstrucció de la coberta d'una de les casamates i l'arranjament de l'encara existent; també es procedirà a l'aïllament de les construccions, la pavimentació de l'espai interior, i s'instal·laran sistemes de climatització, ventilació, electricitat i aigua, en previsió a la seva posterior connexió a les xarxes de serveis.

Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de març de 2015 - Esteve Carrera - Roses 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)