La Generalitat amplia la declaració del nucli antic de Palau-sator com a BCIN

Vist: 4380
Palau-sator

Protegit per Patrimoni des del 1984, Cultura arxiva la declaració vigent del conjunt intramurs i incoa un nou expedient per abastar també finques exteriors.

El Departament de Cultura de la Generalitat ha incoat un nou expedient de declaració del nucli de Palau-sator com a bé cultural d'interès nacional [BCIN], en la categoria de conjunt històric. En una resolució signada pel conseller, Santi Vila, i publicada ahir en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), s'anuncia l'arxivament de l'expedient del 1984 que només protegia el perímetre comprès a l'interior de la muralla medieval per ampliar la delimitació de l'entorn de protecció.

L'alcalde, el republicà Joan Sabrià, esperava el tràmit. “Des del 2013 parlem periòdicament amb la Generalitat”, diu, i, de fet, en el futur POUM que a final de l'any passat va aprovar inicialment el municipi ja es preveu que el planejament “perseguirà l'adequació de l'ordenació urbanística al que resulti de l'expedient”.

El nou escenari de protecció, que igual que passa en altres declaracions més recents també té en compte el paisatge de l'entorn i, en el cas de Palau-sator, diverses edificacions extramurs que acumulen segles d'història o la mateixa església romànica de Sant Pere, començada entre els segles XII i XIII.

La resolució implica la suspensió de noves llicències de parcel·lació, edificació o enderrocament a la zona afectada, fins i tot dels permisos ja concedits. Per Sabrià, això farà ampliar el nombre d'afectats que hauran de tractar amb els serveis territorials de Cultura i Patrimoni, una situació, però, que no és nova per a la gran majoria de propietaris del nucli.

Un pla especial seria car

En espera que la nova declaració com a BCIN culmini, una de les possibilitats per simplificar la concessió de permisos d'obres i reformes seria elaborar un pla especial que inclogui la protecció patrimonial dels elements, a l'estil dels que al municipi veí de Forallac han impulsat per als conjunts de Peratallada –en vigor– i Vulpellac –en tràmit–. L'alcalde admet que seria una solució “més còmoda” per aclarir què es pot fer en cada finca i establir regles generals, però també deixa clar que “valdria força diners” i que no la consideraran si no es presenten ajuts d'altres administracions.

Publicada al diari "El PuntAvui", 19 d'octubre de 2016 - Emili Agulló - Palau-sator 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)