Pierre Toubert, intervé en la primera jornada del I Congrés dels Castells Medievals

Vist: 3018

Un dels medievalistes més prestigiosos d'Europa va ser ahir al congrés sobre castells que es fa a Arbúcies i va reclamar que els equips d'investigadors no treballin de manera aïllada, sinó que es coordinin amb els altres científics.

L'historiador francès Pierre Toubert (Alger, 1932), professor del Collège de France i membre de nombroses acadèmies i comitès relacionats amb estudis sobre l'Edat Mitjana, va intervenir ahir en la primera jornada del I Congrés dels Castells Medievals á la Mediterrània Nord-occidental, en el qual participen experts d'arreu del país.

- Els organitzadors del congrés afirmen que els nostres castells estan poc estudiats. Què n'opina?

-«Els estudis dels castells són relativament recents a l'Estat espanyol en comparació a Itàlia i a la part mediterrània de França. El que sí que es dóna aquí és una relació afectiva important entre la societat i els castells, que queda demostrada amb l'existència de moltes associacions d'amics .de tal o qual castell. Són uns elements importants per la presa de consciència nacional, hi ha un component romàntic. Si parlem del vessant científic, em fa la sensació que a Catalunya les excavacions es fan à partir d'una distribució un xic feudal, cada equip té un territori... Aquest congrés és una gran oportunitat per posar en comú les feines individuals, aprofitar les sinergies i racionalitzar els projectes arqueològics. També ha de servir perquè els arqueòlegs i els historiadors es coordinin, que sumin esforços i no vagi cadascú pel seu costat, uns als jaciments i els altres als arxius, com està succeint.»

- Ho veu possible?

-«Sí, crec que sí. I no només possible, sinó desitjable. A Catalunya i a altres parts de l'Estat s'ha fet molta recerca els últims quinze o vint anys. Ara estem en uns moments que es pot decidir si el desenvolupament d'aquests treballs es fa de manera anàrquica o de manera coherent. I hem de tenir present que per rendir comptes amb les institucions que cofinancen els projectes cal que la recerca doni una imatge de seriositat, i una imatge seriosa la donen investigadors que no estiguin aïllats.»

- És partidari que els castells es reconstrueixin?

-«Uf, és d'aquelles qüestions que no es poden respondre amb un sí o amb un no. Jo diria que sí, però no massa. Potser no es tracta tant de reconstruir com de consolidar, de manera què quedi suggeridor i, sobretot, pedagògic, que hi hagi plafons que expliquin les coses perquè la visita sigui instructiva.»

Publicada al diari "El PuntAvui", 6 de març de 2003 - RAMON ESTÉBAN / Arbúcies 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)