— NOVA PUBLICACIÓ DEL SAF — “El monestir de Sant Joan. Primer cenobi femení dels comtats catalans (c. 887-1017)”

Vist: 1769
El monestir de Sant Joan. Primer cenobi femení dels comtats catalans (c. 887-1017)
El monestir de Sant Joan. Primer cenobi femení dels comtats catalans (c. 887-1017)

Aquest mes de novembre ha vist la llum la publicació El monestir de Sant Joan. Primer cenobi femení dels comtats catalans (c. 887-1017), una obra col·lectiva de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, editada per Irene Brugués, Coloma Boada i Xavier Costa i amb les contribucions d’aquests tres autors més Blanca Garí, Maria Dolores Martín, Jordina Sales, Jonathan Jarrett, Teresa Vinyoles, Araceli Rossillo, Josep Maria Salrach, Montserrat Pagès, Joan Ferrer i Núria Jornet-Benito.

Aquesta extensa monografia, la primera exclusivament del monestir femení de Sant Joan, incorpora els darrers estudis i recerques sobre aquesta comunitat femenina, les seves monges i abadesses, i sobre el context polític, social, cultural i religiós en què van viure durant els 130 anys de vida monàstica en femení. 15 contribucions de 13 autos i autores diferents que repassen tots i cadascun dels aspectes que van conformar i modelar la vida de les dones del primer cenobi femení dels comtats catalans.

L’obra ha estat una realitat gràcies a la parròquia de Sant Joan de les Abadesses i al Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines que, amb la col·laboració de la Junta del monestir de Sant Joan de les Abadesses i l’ajuntament d’aquesta vila, van organitzar el 2017 el projecte Mil anys d’absència per commemorar els mils anys de l’expulsió de les monges de Sant Joan del seu monestir. Fruit d’aquesta celebració, es va programar una jornada d’estudi de la qual en beu bona part aquesta obra.

Informació extreta de: http://www.federaciobenedictines.cat/wordpress/?p=8103