Patrimoni aprova la rehabilitació de la Casa de la Reina Sibil·la de Fortià

Vist: 3350

La comissió de Patrimoni Cultural va fer la seva darrera reunió al castell de Montsoriu, un gest que vol fer patent la importància que té aquest monument per al Departament de Cultura. En aquesta reunió, la comissió va informar positivament dels projectes de restauració de la Casa de la Reina Sibil·la de Fortià (segles XIV i XV).

L'Ajuntament de Fortià, el desembre del 2008, va fer un esforç per adquirir la Casa de la Reina Sibil·la de Fortià, amb l'ajut del Departament de Governació i Administracions Públiques, que va contribuir a l'operació aportant, a través del PUOSC, 660.025 euros en l'operació. L'objectiu era convertir l'immoble, declarat bé cultural d'interès nacional, en un edifici de serveis municipals. El primer que va caler fer, però, va ser una rehabilitació d'urgència segons un projecte redactat per l'arquitecte dels serveis territorials de Cultura, Ramon Castells, ja que estava en molt mal estat, especialment la coberta, i tenia degoters i filtracions d'aigua. Posteriorment es va elaborar un projecte integral de rehabilitació, que la comissió va rebutjar. L'Ajuntament, però, va corregir aquells aspectes que la comissió va considerar inapropiats, i aquesta el va aprovar, amb les indicacions habituals, de sotmetre l'obra a control arqueològic. El primer projecte alterava una sèrie de volums, la disposició interna de les plantes, de manera que s'havien de fer una sèrie d'obertures que no acabaven de convèncer els membres de la comissió, i es feia una instal·lació poc adequada d'un ascensor. El nou projecte observa una planta més aproximada a la històrica, recupera una antiga sala, molt àmplia, amb arcuacions típiques dels masos empordanesos, que fins ara no estaven al descobert, i situa l'ascensor en un emplaçament en què es redueix l'impacte patrimonial.
El valor de la casa noble, de 500 m² edificats i més de 6.200 m² de sòl no urbanitzable, resideix, sobretot, en els elements arquitectònics de la façana. Sibil·la, filla de Fortià, va ser esposa (1377) del rei Pere III el Cerimoniós i és una de les poques reines catalanes que ha tingut el país. En morir el rei, Sibil·la va ser perseguida pels fills d'aquest i reclosa al castell de Montcada.

Publicada al diari "El PuntAvui", 6 de juliol de 2010 - Dani Chicano - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)