Història del Baix Empordà

Història del Baix Empordà - Introducció

L'àmbit territorial del que coneixem com a Baix Empordà prové del disseny de la divisió comarcal de l'època de la Generalitat republicana, de l'any 1936. És un marc geogràfic de vegades difícil de fer compatible amb les realitats socioeconòmiques que al llarg de la història han anat articulant el territori i amb les quals és impossible de fer encaixar amb total precissió. Ni les divisions eclesiàstiques (bisbat de Girona, ardiaconats d'Empúries, Girona i la Selva) ni les polítiques (comtat d'Empúries, vegueria de Girona) que s'han anat sobreposant sobre aquest territori coincideixen amb la comarca actual del Baix Empordà1.

Llegeix més...
El Castell de Verges
El Castell de Verges, un dels escenaris de la batalla del Ter. Foto: Manel Lladó - El Punt Avui

El desastre del Ter

El 27 de maig de 1694, el castell de Verges es va convertir en un dels epicentres de la batalla del Ter, un dels episodis més sagnants de la guerra dels Nou Anys. L’enfrontament va deixar més de 3.000 baixes en l’exèrcit espanyol i un rastre de mort i misèria entre els habitants del baix Ter.

Llegeix més...
La resclosa de Colomers, un dels punts d'interès de la ruta del rec de Sentmenat. Foto: Joan Trillas
La resclosa de Colomers, un dels punts d'interès de la ruta del rec de Sentmenat. Foto: Joan Trillas

Els cursos d’aigua del Baix Ter, en un estudi europeu

La UdG i tres universitats europees han fet un estudi dels cursos d’aigua com a patrimoni cultural i mediambiental. Només al Baix Ter, s’han definit tres rutes i s’han inventariat 117 punts d’interès.

Llegeix més...