Història de l'Alt Empordà

Història de l'Alt Empordà - Introducció

Portal Gironí

L'Alt Empordà està format per una àmplia plana voltada de muntanyes que davalla cap a mar, fins que s'enfonsa en les sorres del golf de Roses. Al nord es troba limitada per l'Albera, massís granític-pissarrenc, de relleus envellits. Més al SE, la serra de Rodes cau en vertical sobre la plana, i avançant cap al mar origina el cap de Creus. A ponent, una falla estesa de nord a sud separa l'Alt Empordà de la Garrotxa, en la qual sobresurt el massís eocènic de la Mare de Déu del Mont. Cap a l'interior del país trobem una zona de lleus ondulacions, entre 100 i 20 m d'alçada màxima, que ofereix un aspecte de certa uniformitat: són els "terraprims d'Empordà" i "Garrotxa d'Empordà", que arriben fins a la línia Pont de Molins - Figueres - Viladamat, on comença la plana al·luvial, superfície d'inundació dels rius Muga i Fluvià. Cap a mar entrem en el domini dels aiguamolls, antics estanys en part dessecats. Els vessants prepirinencs (Bassegoda, el Mont) es troben formats per materials calcaris de l'ilerdià, amb formes exteriors encinglerades1.

1 Història de l'Alt Empordà, Assumpció Toledo i Mur

 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)

El Pení vist des de Cadaqués
El Pení vist des de Cadaqués

SOBRE L’ETIMOLOGIA HEBREA DEL PUIG DEL PENÍ: UNA PROPOSTA INÈDITA

Ramon Prior
[Article publicat l'abril de 2023. Revisat i ampliat el febrer de 2024]

Descarregueu-lo aquí en format PDF

Podeu enviar comentaris a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Resum

Aquest article presenta un nou estudi qui toponímic que s'afegeix a les hipòtesis que relacionen l'origen del nom de la muntanya del Pení, a l'Alt Empordà, amb la llengua llatina o amb la cèltica. Aquesta proposta, que sorgeix després d'analitzar amb detall diversos fets i llocs que envolten el cim, es fonamenta en el coneixement del judaisme i la llengua hebrea, el domini de la toponímia de la zona, la inspecció visual del terreny, la relectura de certs documents medievals i l'ús d'eines de cartografia digital.

Abstract

This article introduces a novel toponymic study that contributes to existing hypotheses linking the origin of the name of Pení Mountain in the Alt Empordà to either the Latin or Celtic language. This proposition emerges from a detailed analysis of various facts and locations surrounding the summit. It draws upon knowledge of Judaism and the Hebrew language, expertise in the toponymy of the area, visual inspection of the terrain, a re-evaluation of specific medieval documents and the utilization of digital mapping tools.

Llegeix més...