Monestir de Santa Maria de Cervià de Ter

El Monestir de Santa Maria de Cervià

Portal Gironí

El monestir de Santa Maria de Cervià es va fundar per iniciativa dels esposos Silvi Llobet i Adelaida, senyors del castell de Cervià, que el dotaren de terres i rendes (veure testament de Silvi Llobet a l'any 1059). En el document fundacional de l'any 1053, s'exposa el projecte de construcció d'una església en el pla de Cervià, on encara avui es conserva a pocs metres del que fou el castell. Es desconeix si les contruccions partiren del no res, en tot cas els fundadors expressen la necessitat d'aixecar un temple consagrat a la Mare de Déu, a l'arcàngel Sant Miquel i als apòstols Pere i Pau (coecipimus aedificare ecclesiam in honorem gloriosae Dei genitricis perpetuae Virginies Marie et Sancti Michelis archangeli et beatorum Petri et Pauli apostolorum consecrata).

Llegeix més...

Treball de restauració de les pintures del monestir de Cervià de Ter

Portal Gironí

Reproduim a continuació la fitxa de restauració de les pintures coordinada per Pere Rovira a l'any 2012:

DADES TÈCNIQUES
CLASSIFICACIÓ GENÈRICA: Pintura mural
MATERIAL / TÈCNICA: Pedra i morter de calç 
TÍTOL / TEMA: Temàtica religiosa T
AUTOR: Desconegut 
DATA / ÈPOCA: Finals del s. XII, principis del s. X 
PROCEDÈNCIA: Església parroquial del monestir de Santa Maria, Cervià de Ter (Gironès)
NÚM. DE REGISTRE DEL CRBMC: 6948
COORDINACIÓ: Pere Rovira
RESTAURACIÓ: 4 RESTAURA S.C.P.
ANY DE LA RESTAURACIÓ:: 2012

Llegeix més...

Confirmen el bon estat de conservació de les pintures del monestir de Cervià de Ter

El PuntAvui

Els experts consideren que és un dels conjunts romànics de més qualitat del Baix Empordà

El director del Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, Josep Maria Xarrié, va visitar ahir la capella del monestir de Santa Maria de Cervià de Ter i l'ermita de Santa Caterina de Torroella de Montgrí per avaluar in situ la qualitat de les pintures romàniques que els restauradors han recuperat en la campanya d'aquest mes de juliol. Les pintures de Cervià de Ter, tot i que molt fragmentades, són d'una qualitat excel·lent, segons va dir Pere Rovira, cap del servei a Girona, mentre que les de Torroella, tot i haver-se preservat més senceres, presenten greus problemes de conservació.

Llegeix més...

Finalitzen les obres de rehabilitació de la capella de Santa Maria de Cervià de Ter

El PuntAvui

L'església és un edifici romànic del segle XI de planta basilical i propietat del Bisbat

Les obres de rehabilitació de l'església de Santa Maria de Cervià de Ter, propietat del Bisbat i adossat al monestir que porta aquest mateix nom, van finalitzar el juny passat, tot i que encara queda pendent la recuperació de pintures i dotar-la del corresponent mobiliari. Les obres s'han anat realitzant al llarg dels últims anys en dues fases, i han tingut un pressupost superior als 26 milions de pessetes, que han sufragat a parts iguals l'Ajuntament de Cervià de Ter, el Bisbat, la Diputació i el Departament de Cultura. El teulat ha estat forjat amb la seva pissarra originària, extreta de Cadaqués. L'església és un edifici romànic del segle XI, de planta basilical, amb tres naus de dos trams, i tres absis oberts al transsepte.

Llegeix més...