El Castell de Barbavella

Portal Gironí
Vist: 4692

També se l'anomena El Castell dels Carlins.

La construcció es trobava damunt d'un turó que s'alça més amunt de Can Clar del Mas, abans d'arribar a Can Corney, a ma dreta al costat del mateix camí­. Segurament era de dimensions reduïdes a mode de torre de guaita. El fet de caure en desús abans d'acabar l'edat mitjana, explica la manca d'ampliacions posteriors com les que tingueren altres cases fortes.

De fet del castell només es coneixen les referències que es troben als arxius, la ubicació s'entreveu en el document de venda de l'honor de Barbavella per part de Bernat de Palol a favor d'Arnau Ponç i en altres documents en que hi consta a les afrontacions.

Inicialment concentrava les possessions de la Senyoria de Cervià en el terme de Celrà, però a la mort de Silvi Llobet, senyor de Cervia, i després de pledejar amb el frares del monestir, Arnau de Palol n'adquireix el domini. A la mort d'aquest alguns masos passen a la seu de Girona i, posteriorment, Arnau Ponç, clergue i Jurista de Girona, en compra bona part, el qual al testar a l'any 1296, deixa els bens i drets a l'Hospital Nou o de Santa Caterina de Girona.

Informació extreta de:
Llibre "El castells i els masos de Celrà" de Lluí­s Camps i Sagué Editat pel Taller d'Història de Celrà

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)