Hostal Thiona

Vist: 2776

Es troba situat en un camí­ que surt de la Nacional II, que antigament era el camí­ ral que portava a Barcelona, avui indicat amb un rètol amb el nom de l'Hostal. L'edifici data de l'any 1560, i, en aquell punt, era on el camí­ es bifurcava en dos brancals en direcció a Barcelona, un per la costa i l'altre per l'interior . Segurament es tracta del mas en el que comença la nissaga dels Thió, de la que es tenen notí­cies per primera vegada i relacionats amb l'hostal a l'any 1305.

Segons explica la pròpia tradició familiar, la seva condició d'hostal i la ubicació al costat del camí­ ral, fou el que va possibilitar el creixement del patrimoni dels Thió, que abans de la invasió napoleònica comptava entre 10 i 12 masos i unes 180 ha. d'extensió. Tot i que normalment l'explotació efectiva del negoci estava en mans d'un hostaler aliè a la famí­lia.

A través dels escrits que ens deixà Felicià Thió i Prats, situat a l'època de les guerres amb França de finals del XVIII i començament del XIX , es pot constatar fins a quin punt afectaven a l'hostal i a els masos propers al camí­ ral, les guerres que tingueren lloc en aquella època, i dels quals en podem deduir que en conflictes anteriors, també en resultà afectat en major o menor mesura.

Hostal Thiona (Franciac) dècada 1960-70 Hostal Thiona (Franciac) vers 2003

 

Informació extreta de:

Fitxa número 23 sw Caldes de Malavella, llibre "El Patrimoni de la Selva" , volum 1

Una famí­lia de Franciac i les guerres amb França, per Agustí­ M. Vilà. Quaderns de la Selva núm. 5

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)