Gran intervenció a les dues torres del castell de Bellcaire

Vist: 2889
Obres al castell de Bellcaire

L'Ajuntament de Bellcaire d'Empordà ha dut a terme la restauració de les dues torres que formen part del castell palau de Bellcaire, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN), i que s'emmarca en el procés de restauració del monument.

 

Segons explica el regidor de Cultura, Guillem Sobrepera, les torres “presentaven un avançat estat de deteriorament de les pedres de la part exterior de la façana, fet que ha comportat alguns despreniments de petites pedres i parts de morter”.

 

La torre sud-oest es troba a la part esquerra de la muralla; és tota de pedra de carreu i rejuntada, tot i que hi ha zones que han estat reparades amb maons ceràmics. És una torre cilíndrica de 5,06 metres de diàmetre i 8,30 metres d'altura des de la base. S'han reparat les fissures, les pedres en mal estat i el rejuntat de les pedres. Rehabilitació de la part interior i superior per evitar la filtració d'aigües.

La torre sud-est del castell palau de Bellcaire d'Empordà es troba a la part dreta de la muralla (mirant la façana). És també de forma cilíndrica i té el mateix diàmetre que la petita, 5,06 metres, però una altura molt superior, són 17,34 metres des del punt més alt fins a la base de la torre a la plaça. També s'han reparat les fissures, les pedres en mal estat i el rejuntat de les pedres. S'ha rehabilitat la part superior i el seu accés.

Tot el projecte consta de quatre fases. La primera, que es va dur a terme el 2015, va costar 24.000 euros, dels quals la subvenció de la Diputació de Girona va ser del 80%; la segona era el 2016 –però s'ha allargat fins aquests primers mesos del 2017–, amb un cost d'aproximadament 27.000 euros. La tercera i quarta fase es faran aproximadament durant el 2017 i el 2018.

El castell palau va ser edificat a finals del segle XIII i és al nucli de la població. Documentat l'any 1289, va ser construït com a defensa amb motiu de les lluites entre el comte d'Empúries Ponç V i el rei Jaume II, que al seu torn va fer construir el de Torroella i el d'Albons.

La darrera gran restauració del castell es va inaugurar el març del 2013, en què es van rehabilitar la teulada i les oficines de l'Ajuntament, situades al primer pis.

Publicada al diari "El PuntAvui", 12 de març de 2017 - Joan Trillas - Bellcaire d'Empordà 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)