Tornen els Agustins

Vist: 2639

La remodelació de la zona verda de les Pites de Palamós inclou la reposició de la portalada de l'església i part del claustre de l'antic convent, del segle XVIII.
La vila de Palamós recupera els dos elements que conserva de l'antic convent dels Agustins de la vila, que és del segle XVIII. En concret, la portalada principal de l'edifici i una part del claustre.

Els dos elements arquitectònics s'ubicaran al llarg de la zona verda que separa la urbanització del sector de les Pites, que és on es trobava l'antic convent, i el nucli antic de Palamós. La recuperació de la portalada i el claustre –fet amb pedra de Girona– es fa dins el projecte de millora de les zones verdes i suposa una inversió de prop de 200.000 euros. Les obres es van iniciar la setmana passada i es preveu que estiguin acabades amb vista a les festes de Nadal.
Els elements de l'antic convent es van treure l'any 1991, a propòsit del procés d'urbanització fet en aquest sector de la part alta de la vila palamosina. Dos anys més tard, amb les obres d'urbanització es va localitzar la primera pedra de l'església del convent, datada el 1772. Dintre la pedra hi havia una ampolla de vidre, on hi havia hagut l'escriptura de la benedicció, i sis monedes.
La part del claustre de l'antic convent s'ubicarà a la zona verda que hi ha entre la plaça del Pedró i el carrer del Convent dels Agustins, que dóna sortida a la part alta de la vila. El claustre, en ser retirat, estava format per set voltes, amb sis columnes i dues d'adossades, amb les seves respectives bases i capitells. Davant del claustre es construirà un escenari en què s'hi podran fer activitats culturals i musicals de petit format.
La portalada de l'antiga església del Convent, en canvi, s'emplaçarà a la zona verda que hi ha entre els carrers del Convent dels Agustins i del terç dels Napolitans. S'ha escollit aquest lloc perquè és el més pròxim a l'espai que havia ocupat anteriorment.
A la superfície d'aquest àmbit, que fa més de 3.000 metres quadrats, es combinaran espais enjardinats amb gespa i flors que s'uniran a través de pendents suaus i espais de paviment acabats amb sauló o llamborda, minimitzant els murs de separació existents actualment per no interferir la visió del paisatge i que en alguns casos es reconverteixen en uns grans bancs per seure. Un altre element destacable en aquest projecte d'urbanització de la zona, que executa l'empresa Transport Excavacions i Obra Pública Tarrés SL, és la il·luminació, ja que es preveu reduir la intensitat de la llum respecte a l'actual. Amb aquest objectiu es marcaran espais de pas i la plaça amb il·luminació no agressiva, mentre que els elements arquitectònics patrimonials rebran una atenció especial.
Els frares Agustins van arribar a Palamós l'any 1568 i van fundar una comunitat que va edificar el convent a sa Punta del Molí, on més endavant es va obrir l'esvoranc de la pedrera. La construcció es va acabar al segle XVII. Va ser destruït el 1694-1695, per part de les tropes franceses que van assetjar la vila comandades pel duc de Noailles, perquè era al mig de la ciutadella. I a partir del 1724 van decidir aixecar-ne un altre. Però la construcció es va haver d'aturar, perquè es va obligar a fer-lo en un altre lloc, ja que la zona estava destinada a la defensa militar. Per això, el segon convent, del qual només queden els dos elements que ara es recuperen, es va fer apartat de l'anterior.

Publicada al diari "El PuntAvui", 19 de juliol de 2010 - Albert Vilar - Palamós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)