Tresors protegits

Vist: 2036
Cista de la carretera de Calonge. Foto: ElPuntAvui
Cista de la carretera de Calonge. Foto: ElPuntAvui

Santa Cristina d’Aro protegirà l’església vella i 12 monuments megalítics del municipi, entre els quals, menhirs, dòlmens i cistes, com a béns culturals d’interès local (BCIL).

La declaració de la figura de protecció als 13 elements l’ha d’aprovar el ple municipal, amb un informe tècnic que ha estat encarregat a l’arqueòleg Xavier Niell. Un cop aprovada la protecció dels diferents elements, l’Ajuntament ho comunicarà al Departament de Cultura de la Generalitat per a la seva inscripció al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. També ho haurà de comunicar als propietaris dels terrenys, ja que, a excepció de l’església vella –un edifici funerari romà que va passar a ser església paleocristiana–, situada dins del nucli urbà, la resta es troba en finques privades. Els elements protegits es troben en el Catàleg de patrimoni arquitectònic i elements d’interès històric i artístic de Santa Cristina, redactat el 2006 i incorporat en el pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) del 2007, encara vigent, a excepció de dos, ja que les seves troballes són força recents. Es tracta del dolmen de can Reparat, que es va descobrir el 2016, i la cista de can Jan, trobada el març d’aquest any.

La resta de monuments megalítics que es protegiran seran les cistes de la carretera de Calonge, del Suro del Rei, del camp d’en Guitó i del bosc d’en Roquet; els dòlmens del mas Bousarenys i de les Ginesteres; les pedres dretes d’en Lloveres i els menhirs de la Murtra, de la Pedra Ramera, de can Llaurador i del Terme Gros. Vuit dels elements es troben a la zona de Romanyà de la Selva i constitueixen un dels agrupaments megalítics més importants de les Gavarres-Ardenya.

A partir d’aquí, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro es marca possibles actuacions futures com ara excavacions i restauracions d’aquests elements patrimonials, manteniment i neteja del seu entorn, millores en la seva senyalització i organització de visites guiades. A més de protegir i preservar aquest important patrimoni cultural, el consistori cristinenc vol incentivar-lo com un atractiu turístic que ajudi l’economia local.

Publicada al diari "El PuntAvui", 6 de gener de 2020 - X. Castillon - Santa Cristina d'Aro 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)