Casa de l'Ardiaca

El palau de l'ardiaca major s'aixeca damunt d'una antiga edificació romana. L'edifici es va construir entre els segles XVI i XVII per albergar els ardiaques majors de la Seu. Els primers que el van ocupar van ser Jaume d'Agullana i Bernat de Cardona. A l'any 1458, en la casa que s'aixecava en aquest solar s'hi havia allotjat el rei Joan II, en una estada per terres gironines.

Aquesta casa va ser reconstruïda l'any 1931 pel seu propietari, Josep Mirandes Medrano, que va intentar conservar les restes gòtiques i romàniques. L'edifici tanca el conjunt de la plaça dels Apòstols i, a més de la portalada i l'atri, en destaquen un oratori en cúpula a la planta noble i un pati amb jardí (s. XVIII i XIX), en que hi ha l'escala principal. En el segle XIX na ser la seu de l'escola Normal de Girona i entre el 1953 i el 1985 va acollir l'acadèmia Coquard.

Actualment és un edifici d'habitatges distribuïts en propietat horitzontal. En una reforma de la planta baixa s'hi van trobar restes de ceràmica romana.

Informació extreta de "Edificis de Girona. El Punt"

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)