Montsoriu, una visita obligada

Vist: 3274

Mentre acaba la campanya d'excavacions, es prepara el castell selvatà per començar a rebre visitants.

El dissabte 4 de desembre s'inauguraran oficialment les obres de rehabilitació que faran visitable el mil·lenari castell de Montsoriu, "el millor castell gòtic de Catalunya", com el presenten des del patronat que gestiona el monument. És més que una opinió: els vescomtes de Cabrera van començar a abandonar el castell ja a partir del segle XIV i això ha permès que els arqueòlegs estiguin descobrint la fortalesa gòtica, sense gaires modificacions posteriors.

L'última campanya arqueològica acaba avui, després de dues fases: al juliol hi va tenir lloc el 18è camp de treball del Consell de Jovent d'Arbúcies, i al setembre han estat treballant al castell una dotzena d'arqueòlegs i estudiants d'arqueologia, sota la direcció de Josep M. Llorens, en la 16a campanya d'excavació programada, impulsada pel Museu Etnològic del Montseny La Gabella. Els treballs s'han centrat al sector nord-est del pati d'armes del castell, a la dreta de l'edifici, on ja hi ha plafons explicatius sobre el castell i s'instal·laran també un audiovisual i màquines de begudes. En aquest sector, vinculat a la zona de cuines i magatzems del castell, han aparegut sota més de 4 metres de runa les restes de la darrera etapa de freqüentació del castell (segles XV-XVI): centenars de fragments de ceràmica, objectes de metall com ara una cullera i una llàntia, i restes d'animals. També s'ha posat al descobert una cisterna que va ser construïda probablement durant el segle XIII, i que més tard es va transformar en un magatzem. Aquesta edificació també es troba a pocs metres de l'accés a la gran cisterna subterrània que hi ha sota el pati d'armes.

D'altra banda, a l'antic cos de guàrdia s'enllesteixen els treballs per convertir-lo en la recepció i la botiga del castell –on s'ha reproduït la coberta original, a partir de dos arcs i una clau de volta conservats–, així com també l'escala que serà l'accés principal a la fortalesa. Al gener començaran les visites al castell, sempre en grups concertats per internet i durant els caps de setmana. Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, aquest diumenge, d'11 a 2 del migdia, també es podrà visitar el castell, trucant prèviament al Museu Etnològic del Montseny (972 86 09 08). Situat a dalt d'un turó de 649 metres, al castell s'hi accedeix per un camí no asfaltat, de moment a peu –mitja hora–, tot i que s'està estudiant l'opció d'un trenet turístic.

Al pla director del castell de Montsoriu es preveia una inversió al castell de 7 milions d'euros en 12 anys, aportats per la Generalitat, l'Estat i la Diputació de Girona. Des del 2009, s'hi han destinat mig milió d'euros anuals, que de moment estan garantits fins al 2011.

Publicada al diari "El PuntAvui", 24 de setembre de 2010 - Xavier Castillón, Arbúcies 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)