Una butlla relaciona el papa Climent VI amb l'època d'esplendor de Montsoriu

Vist: 2955

La singular peça de plom ha aparegut en un desguàs del pati d'armes del castell.

Les grans reformes que es van fer al segle XIV al castell de Montsoriu devien tenir el suport de les més altes instàncies de l'Església. El descobriment al pati d'armes d'una butlla (el segell metàl·lic que tancava un pergamí) de Climent VI ha donat lloc a aquesta hipòtesi, atès que el seu papat coincideix amb els anys de l'ampliació del recinte. Entre les obres que deuria beneir el pontífex figura la capella gòtica, excavada precisament aquest any.

La butlla és un disc de plom, de 3,5 cm de diàmetre. En una cara figura el gravat habitual de totes les butlles de l'època (les efígies de sant Pau i sant Pere, identificats amb les síl·labes «PA» i «PE») i en l'altra, la marca del papa Climent VI, pontífex d'Avinyó entre els anys 1342 i 1352 («CLEMENS PP VI»). El disc devia segellar un document papal que els arqueòlegs vinculen amb l'espectacular - i suposadament cara - reforma que va experimentar el recinte precisament en aquell segle, el més brillant de la història de Montsoriu. Una de les construccions noves va ser la capella gòtica del pati d'armes. «Es només una hipòtesi que caldrà confirmar amb estudis posteriors», va advertir prudentment ahir al matí el director dels treballs, Josep Manuel Rueda.

La troballa de la butlla s'ha produït aquest estiu a l'interior d'un desguàs - localitzat també ara - del passadís d'accés al pati d'armes. Les excavacions, però, s'han centrat a la capella gòtica, el terra de la qual han rebaixat fins als nivells del temple precedent, una capella romànica excavada amb anterioritat. La recerca ha permès fer aflorar a la banda de llevant un espectacular mur que servia de contenció de l'esplanada del pati d'armes: L'edifici noble els edificis de tot volt del pati, els porxos, la capella i la gran cisterna reposen sobre una gran feixa artificial que va obligar a fer grans moviments de terres. La campanya d'aquest any s'acaba avui. Amb vista al futur immediat, l'equip de recerca preveu editar una monografia sobre el recinte i excavar un espai que segurament era del cos de guàrdia, annex al pati d'armes.

Publicada al diari "El PuntAvui", 28 de setembre de 2001 - RAMON ESTÉBAN Arbúcies / Breda / Sant Feliu de Buixalleu 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)