Descobreixen la primera canal gòtica de recollida d'aigua en una paret del castell de Montsoriu

Vist: 3139

També s'han trobat les restes del palau del vescomte de Cabrera.

Els treballs arqueològics realitzats aquest estiu al castell de Montsoriu han permès posar al descobert una canal gòtica de recollida d'aigua situada dins una paret del castell. Les canalitzacions trobades fins ara se situaven al pati d'armes del castell, i aquest és el primer testimoni que permet veure com es recollia l'aigua a la fortificació medieval

La canal descoberta pertanyia a l'antiga residència nobiliària que es va construir durant el segle XIV a l'interior del castell. Segons va explicar el codirector de les excavacions, Quim Mateu, «aquesta campanya ha posat al descobert les dependències del palau, format per diferents estances comunicades per una sala de distribució, i en una de les habitacions laterals s'ha trobat tot el sistema de recollida d'aigua de pluja». La troballa permet saber com es feia la recollida d'aigua al castell en època gòtica, perquè fins ara només s'havien descobert les canals del pati d'armes que comunicaven amb la cisterna de 250.000 litres que hi havia sota. «L'aigua de la pluja es recollia pel terrat i, a través d'una mena d'embut, circulava per les canalitzacions de ceràmica i terrissa que hi havia a l'interior de la paret, anava a parar a un canal soterrat i, des d'allà, passava a l'interior de la cisterna», va explicar Mateu. La descoberta de la canal ha anat en paral·lel a la troballa de les dependències del palau senyorial. Segons va indicar el també codirector de l'excavació Jordi Tura, els treballs s'han centrat a posar al descobert l'antiga capella romànica.

Fer-lo visitable

Durant la visita a la campanya actual d'excavacions, que finalitzarà demà, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Quintanas, va expressar el seu desig que el monument «es consolidi i sigui visitable». Quintanas va explicar que el castell «pot ser visitable d'aquí a un temps no molt llunyà, però per fer-lo de masses cal salvar diferents problemes com l'accés o la coneixença del monument».

Publicada al diari "El PuntAvui", 24 de setembre de 2004 - INTRA-ACN -. Arbúcies 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)