L'església parroquial de Sant Andreu de Serinyà és un edifici d'una nau, amb volta apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular cobert amb una volta de quart d'esfera.
Un ampli tram presbiterial definit per un arc toral precedeiz l'absis, que es redueix mitjançant dos arcs en degradació, el darrer dels qual és situat a manera de faixa llombarda amb una decoració d'arcuacions cegues i cartel·les, que descansen sobre una imposta còncava de quart de cercle que segueix al llarg de tota la nau, remuntant i resseguint l'arc de mig punt que formen les dovelles de les tres finestres, de doble esqueixada, que hi ha al mur de migdia. A l'exterior, aquestes finestres tenen un arc de mig punt treballat en una llinda monolítica.
Al fons de l'absis hi ha una finestra centrada, també de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat, que a l'exterior presenta dos arcs en degradació, l'un dels quals, el situat al pla de la façana, és treballat formant un bordó que arrenca ja a l'ampit.
Als murs hi ha obertes algunes capelles que no formen part de l'obra originària.
L'exterior d'aquest edifici presenta un aspecte notable sense afegitons ni reformes, llevat del lleuger sobrealçament de la coberta i la torre campanar de planta quadrada.
La portalada té tres arcs adovellats en degradació i un timpà format per un quart d'arc i un fons llis. Tot el conjunt dels arcs parteix d'una imposta horitzontal que segueix la degradació, i una gran llinda llisa que recolza en dues cartel·les, seguint la tipologia de portals característics de la Garrotxa, l'Empordà i el Rosselló.
Sobre la porta i en un pla més enfonsat hi ha una finestra centrada formada exteriorment per quatre arcs en degradació, en els quals s'alterna la decoració amb bordó i la còncava de quart de cercle de la imposta general.
La composició del conjunt de la façana és molt simple però de gran bellesa. Cal situar l'època de construcció de l'edifici dins la primera meitat del segle XII, a l'entorn de les formes més evolucionades d'aplicació dels elements ornamentals llombards.
Informació extreta de "Catalunya Romànica, Vol. V"
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)