Empúries ja té associació d'amics

Vist: 15295

Els exalcaldes de l'Escala Bruguera i Guinart van presentar ahir Untikesken.

El jaciment d'Empúries ja té una associació d'amics que, en aquest cas, pren el nom de la denominació ibera de la ciutat: Untikesken. La nova associació ha estat promoguda per dos exalcaldes de l'Escala, Rafael Bruguera (PSC) i Josep Maria Guinart (CiU), que ahir la van presentar públicament, i pels regidors de Cultura dels respectius mandats. Entre els projectes de la nova entitat hi ha treballar per aconseguir el reconeixement del jaciment com a patrimoni mundial.

Segons Josep Maria Guinart, l'associació, que és oberta a tothom, «s'orienta des de l'òptica i el punt de vista dels autòctons, dels habitants del territori», perquè malgrat que el que pesa més és l'empremta grega i romana, «al seu costat existia una població del lloc –la tribu ibera dels indigets–, amb la seva cultura i idiosincràsia, que rep les noves aportacions foranes i s'hi interrelaciona, integrant certs aspectes». Guinart explica que feia temps que els promotors de la iniciativa en parlaven, i que hi ha alguns precedents, com ara en el període de preguerra i de la República, amb l'existència d'una delegació de l'associació d'àmbit català Amics de l'Art Vell, o la creació, per part de Martín Almagro, director del jaciment en època de postguerra, d'una associació d'amics del jaciment. Pel que fa a la junta directiva, en una «aclucada d'ull a la història», s'ha establert la representació i direcció de l'associació a similitud de la majoria de magistratures romanes, és a dir, amb dos duumvirs (alcaldes), dotant-se d'una presidència bicèfala que, només durant el primer any, per impulsar l'associació, ocuparan els dos exalcaldes. Els acompanyaran en la junta Mari Dubé (secretària), Manel Armas (tresorer) i Jordi Boix i Rafel Sabadí (vocals). Després del primer any, els dos presidents cediran el seu lloc i continuaran formant part de la junta com a membres nats, amb veu, però sense vot.

L'Associació Cultural Untikesken-Amics d'Empúries es va constituir el 31 de juliol passat, promoguda per cinc persones les quals, segons l'acta fundacional, «són conscients del valor i la transcendència d'Empúries per al passat, el present i el futur de la vila de l'Escala, i coincideixen en la necessitat de potenciar-la tant com sigui possible i rendibilitzar-ne l'existència». Els estatuts de la nova associació assenyalen que Untikesken té com a funció, entre d'altres, «proposar a les autoritats d'Empúries i de l'Escala la celebració d'activitats (congressos, simposis, trobades, cursos, etc...) amb l'objectiu de la recerca i la promoció i difusió d'Empúries com a llegat històric amb present, i també a l'entorn del món clàssic; i assumir-ne l'organització, si així s'establís».

D'entre els estatuts destaca, però, l'article número 6, en què l'associació es marca com a objectiu «impulsar la candidatura d'Empúries com a patrimoni mundial, individualment, o dins d'una categoria seriada interestatal susceptible de ser acceptada per la Unesco, com podria ser una Ruta dels foceus amb Massàlia, Alaria i Eschea-Velia (França i Itàlia)». Segons Guinart, la candidatura conjunta té «més possibilitats» de tenir èxit, i afirma que ja en la seva època d'alcalde havia fet alguns passos en aquest sentit a través d'una associació d'antics ports foceus (grecs) de la Mediterrània, formada per ciutats de Turquia (Foça), Itàlia, França (Marsella) i l'Estat espanyol. Aquestes gestions estan en punt mort i la idea és recuperar el fil.

Josep Maria Guinart també va explicar ahir que, com a associació, podria participar en la recerca d'ajuts i subvencions, i que un dels desitjos dels membres de l'entitat és «fer més present el que és el jaciment d'Empúries a les administracions més properes».

Publicada al diari "El Punt",22 de juliol de 2011, Dani Chicano - L'Escala

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)